Бизнесът ще има нужда от 51 761 работници и специалисти

...
Бизнесът ще има нужда от 51 761 работници и специалисти
Коментари Харесай

Бизнесът в София ще търси над 25 хил. специалисти с висше образование

Бизнесът ще има потребност от 51 761 служащи и експерти в София през идващите 3 до 5 години. Това демонстрират данните на Агенцията по заетостта от последното изследване на потребностите на работодателите от работна мощ.

Над 26 551 от местата ще са за хора с висше обучение.

И до момента в който в страната най-търсени са педагозите, то в София работодателите са декларирали, че в идващите от 3 до 5 година ще имат потребност единствено от към 300 педагози.

25 210 ще са нужните фрагменти със приблизително обучение. Всяко пето място ще е за продавачи. Ще са нужни и строители и счетоводители. В идващите 12 месеца пък в столицата ще се търсят най-вече икономисти, програмисти, счетоводители и служащи в заведения.

И от началото на годината най-вече са били оповестените свободни места тъкмо за продавачите със декларирани общо 1234 места, следвани от икономически и административни експерти - 920 места, охранители - 720, и други “Като цяло тази година броят на декларираните свободни работни места в столицата доста понижава по отношение на предходните години. Като съществена причина за това е общата несигурна икономическа среда, дължаща се на висока инфлация, високи цени на енергийни носители, политическа неустойчивост ”, обясниха от Агенцията по заетостта.

В София за едно свободно работно място се борят трима, до момента в който в страната приблизително това са петима души. Средно на месец безработните в столицата през тази година са 10 270 души.

Най-важното умеене съгласно работодателите в София е дисциплината и самоконтролът. А най-търсената подготвеност от тях е разпоредителност и предприемачество.

А, с цел да задържат гениите си, компаниите дават и от ден на ден придобивки. Някои компании оферират на чиновниците си нисколихвени или безлихвени заеми, с цел да си купят автомобил, жилище, техника, за ремонт. Други пък вършат детски кътове и градини в офиса за децата на служащите. Освен това дават и годишна стипендия на надарените деца.

Една от най-желаните придобивки за чиновниците е спомагателни дни отпуск. Някои работодатели оферират на чиновниците си опцията да им възстановят избран % от разноските за годишната почивка. Други пък непосредствено дават до 2000 лева на чиновник, в случай че е избрал да почива отвън Европа.

Фирмите от ден на ден оферират и разнообразни карти за отстъпки - за спорт, очила, облекла. Ваучерите за храна не са спомагателна облага, а част от месечното заплащане, само че от ден на ден работодатели се възползват от тази алтернатива.

За да се грижат за здравето на своите чиновници, с изключение на спомагателна здравна застраховка се обезпечават и прегледи при експерти. Шефовете обезпечават и безвъзмезден масаж, коафьор.

В офиса пък все по-често се дават безвъзмездни питиета и храни, а чиновниците разпускат в стая за игри. Тиймбилдингът също е все по-полулярен измежду компаниите у нас.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР