Бизнесът с фалшиви новини процъфтява в световен мащаб и вече

...
Бизнесът с фалшиви новини процъфтява в световен мащаб и вече
Коментари Харесай

Ценоразпис на бизнеса с фалшиви новини

Бизнесът с подправени вести процъфтява в международен мащаб и към този момент е развил собствен личен пазар с съответни цени и услуги, а конкуренцията като при всеки бизнес е огромна.

Изследване на интернационалната компания за осведомителна сигурност Trend Micro показва по какъв начин вървят цените на някои известни услуги за обществено дискредитиране и разпространяване на агитация. Проучването се базира на действителни случаи и на практики, предлагани на черния пазар в Китай, Русия, Близкия Изток и други

1. Фалшива публикация - $15-$30

Поръчката на подправена публикация на китайския черен пазар (напр. посредством платформата за контент маркетинг Xiezuobang (写作帮) е по джоба на съвсем всеки евентуален клиент. Текст от 500 до 800 думи коства към 15 $, а до 1500 думи - 30 $.

Допълнително се заплаща за разпространяване на новината в разнообразни платформи. Клиентът може да си поръча избран брой лайкове, мнения, нови почитатели, гледане на видеа, проявление на видео на основната страница на YouTube за избран брой минути. Цените стартират от 1 и стигат до няколкостотин $.

2. Организиране на митинг - $200 000

Услугата е в няколко стъпки съгласно задачата и джоба на клиента. Срещу 40 000 $ могат да бъдат основани 20 групи с " висококачествени " членове. В допълнение се популяризират публикации със наличие в унисон с идеологията на поръчителя, а посредством групите им се обезпечават 40 000 лайкове. Цената им е към 6000 $. 20 000 дирижирани коментара на това наличие костват в допълнение 5000 $. Цената зависи от размера на достигнатата публика, броя на споделянията, харесванията и мненията (250 $ на 1000 коментара). За всяка подправена вест за " идеята " се заплащат по 2700 $.

Самото оповестяване, привикване и промотиране на митинга може да коства към 10 000 $. Могат да се закупят и хранителни запаси, аксесоари, да се заплати за логистиката. Любопитно е, че съществува и цена за разпространяване на митинг след реализиране на задачата на поръчителя - $10 000.

3. Дискредитиране на публицист - $55 000

Съществуват и действителни образци за оклеветяване на неуместен публицист в интернет пространството. Такъв е мексиканският кореспондент Алберто Ескорция, който разгласява материали против подправени акции и разкрива интернет тролове, в резултат на което се трансформира в тяхна цел.

Ето и един предполагаем образец: в случай че публицист има 50 000 почитатели в Туитър, 10 000 почитатели във Facebook и изявленията му събират към 200 коментара всяка, против него може да се провежда 4-седмична очерняща акция, показват създателите на проучването. Веднъж седмично се разгласяват подправени вести по негов адрес, които се промотират, като бъдат ретуитнати или харесани 50 000 пъти. Всичко това коства $2700 по действително предлагани на черния пазар цени.

Към това могат да се закупят и мнения, които да подсилят внушението. За повече меродавност, 80% от тях ще са отрицателни, 15% неутрални и 5% - в отбрана на жертвата. За 1000 $ могат да се купят 4000 коментара. В взаимозависимост от размера, " интервенцията " може да излезе към 55 000 $, разясняват откривателите.

4. Направи някого известен с 300 000 почитатели за месец - $2600

В обществените мрежи известността е всичко. Колкото по-популярен е един профил, толкоз по-надежден наподобява. А отсам пораства и въздействието му. Китайската платформа Weibo предлага услуга, като прибавя почитатели на етапи, с цел да не наподобява профилът на изгряващата звезда прекомерно подозрителен. В първия ден 500 почитатели харесват страницата, на втория се прибавят още хиляда. Постепенно стъпката става по-голяма и в края на седмицата почитателите са над 10 000.

Втората фаза включва по 500 споделяния дневно, които могат да бъдат закупени против 35 $ седмично. В третата и четвъртата фаза от основаването на " звезда " на ден могат да се прибавят и по 10 000 почитатели и по 2000 споделяния.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР