Бизнесът прогнозира поскъпване на тока за бита с между 15

...
Бизнесът прогнозира поскъпване на тока за бита с между 15
Коментари Харесай

Енергийното министерство: Скокът на цената на тока с 15-30% е невъзможен

Бизнесът предвижда повишаване на тока за бита с сред 15 и 30% от лятото, в случай че цените, на които той купува електричество, са действителни. От Министерството на енергетиката успокояват, че подобен скок е неосъществим.

Работодателите сезират и Комисията за защита на конкуренцията поради подозрения за картел.

Бизнесът е безапелационен – няма пазарно пояснение в това цените за него да се усилват с сред 30 и 60% и упорства страната да наблюдава по какъв начин са формирани. Готвят се и за митинг.

Сметките демонстрират, че поради 30-процентния скок на цената на тока в производстовото, цените на месото ще скочат с 5%, а на олиото с към 4%.

При тоалетната хартия повишаването ще е най-голямо – с над 10%.

Бизнесът дефинира като „ стопански шизофренизъм” протичащото се на енергийния пазар и пресметна, че в случай че държавният регулатор одобри високите цени на свободния пазар като фактор, всеки българин би трябвало да се готви да заплаща по-големи сметки от лятото.

Министър Теменужка Петкова сподели, че няма такова нещо и не трябва хората да се плашат по този метод.

Тя обаче беше безапелационна, че в случай че търговците продават ток на бизнеса на цени фрапантно над стойностите на енергийната борса, то антимонополната комисия в действителност би трябвало да ги проверява. За да не е безотговорно ценообразуването на свободния пазар се готвят законови промени, които да дадат опция на регулатора да ревизира и проверява търговците.

Въпреки че в началото синдикатите оповестиха, че ще излязат на митинг дружно с бизнеса, през днешния ден от КНСБ търсят различен излаз от обстановката – да приказват с премиера Бойко Борисов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР