Бизнесът отново настоява за намаляване на ДДС за основните храни

...
Бизнесът отново настоява за намаляване на ДДС за основните храни
Коментари Харесай

При намалена ДДС ставка за храните ще хапваме и пийваме по-качествени продукти

 Бизнесът още веднъж упорства за понижаване на Данък добавена стойност за главните храни – за хляба и хлебните произведения да бъде 0%, а за млечни и месни артикули – 5%. Идеята е възобновена на среща с депутати от 45-ото Народно заседание, образувано след изборите на 4 април.Трябва да се направи потребителска кошница с артикули от първа нужда и на тази база да се създаде диференцирана ставка за Данък добавена стойност, изясни в изявление за БНР Йордан Чорбаджийски, заместник-председател на Националния съвет по храните и ръководител на Националната лозаро-винарска камара.

В съвсем цяла Европа има диференцирана ставка на налога, всички работят със програмен продукт, никакъв проблем не е, уточни Чорбаджийски в отговор на рецензиите, че сходна ставка ще затрудни администрирането на налога. Йордан Чорбаджийски разяснява, че при понижена Данък добавена стойност ставка за храните потребителят ще усети това по джоба си и " ще хапва и пийва “ по-качествени артикули.

" Да тръгнем от суровината, през продукта, до крайната цена на рафта. Да участват повече български храни и питиета на трапезата. “

" Ще покажем на страната, че при понижаване няма да ощетим бюджета по никакъв метод “, акцентира Чорбаджийски.

По думите му всеки отрасъл има ясна визия какъв брой се губи и какъв брой потъва някъде и във всеки отрасъл ще се направи разбор какъв брой пари се губят.

Според Йордан Чорбаджийски при по-ниска от сегашната ставка на Данък добавена стойност ще настъпи изсветляване.

" Тези пари ще бъдат от горната страна на това, което е сега. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР