Бизнесът недоволен от оставащия таван при помощите в подкрепа заради

...
Бизнесът недоволен от оставащия таван при помощите в подкрепа заради
Коментари Харесай

Бизнесът с нови предложения за подкрепа от държавата заради скъпия ток

Бизнесът неудовлетворен от оставащия таван при помощите в поддръжка поради високите цени на тока. Кабинетът разгласи, че ще подкрепи фирмите поради скъпия ток, като отпусна 860 млн. лв. преди ден. Бизнесът обаче чака промени във връзка с регламентирания таван на помощта.

Кабинетът оставя мярката „ 60/40 “ в помощ на компаниите. По нея до момента са изплатени над 1,65 милиарда лева, подкрепени са над 13 000 работодатели и 325 000 чиновници, регистрират от Националния застрахователен институт.
Снимка: bTV
Работодателите се надяват за първите месеци на новата година да се намерят по-добри механизми за подкрепяне на бизнеса поради високите цени на тока.

„ Основното искане е да падне таванът, който се постанова, тъй като той понижава размера на действителното подкрепяне, надяваме се държавното управление да премисли позицията си “, съобщи Мария Минчева от Българската стопанска камара.

Засега държавното управление не дава такава поръчка, а от Българския енергиен и минен конгрес оферират във Фонда за сигурност на електороенергийната система да се събират свръхплановите приходи от продажби и експорт на ток на всички електропроизводствени предприятия.

„ По този метод фонда сигурност ще натрупа средства заслужено по отношение на всички електропрозиводители, които ще бъдат разпределяни в следствие по обективен метод на всички пострадали от рецесията - това са промишленост, ВиК сдружения, общински сдружения, лечебни заведения “, съобщи Иван Хиновски от Българския енергиен и минен конгрес.

Енергийното министерство към този момент няма отговор на тези оферти. Мярката за опазване на заетостта „ 60/40 “ остава значима за бизнеса и следващата година.

„ В момента компаниите изпитват доста огромни усложнения, в случай че няма подкрепяне за част от средствата, които те дават за хонорари, ще се усили безработицата “, счита Минчева.

Досега от поддръжката „ 60/40Ю са се възползвали най-много компаниите в преработваща индустрия, хотелиерството и ресторантьорството, търговията и превоза.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР