Бизнесът настоява за спешна среща с министър-председателя Кирил Петков заради

...
Бизнесът настоява за спешна среща с министър-председателя Кирил Петков заради
Коментари Харесай

Бизнесът иска среща с Петков: Скъпият ток затваря водещи предприятия

Бизнесът упорства за незабавна среща с министър-председателя Кирил Петков поради високите цени на електрическата енергия и природния газ и по-конкретно премахването на рестриктивните мерки, които работодателите получават по отношение на тях.

Ако не се подхващат дейности може да затворят водещи предприятия у нас.

Това излиза наяве от отворено подписано от ръководителя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, което е в съгласие с другите национално показани работодателски и бизнес организации – БСК, БТПП, КРИП, ССИ.

Кореспонденцията е адресирана и до вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, като от там се показва, че бизнесът у нас е изправен пред „ извънредно тежката и рискова обстановка “.

В писмото се показва, че към този миг няма разговор с изпълнителната власт.

Защо таванът на помощта не работи

Схемата за компенсиране на разноските на небитовите консуматори за употребяваната от тях електрическа сила с таван в размер на 30% от действителната пазарна цена обезсмисля заявката, че ще бъдат обезщетени 75% от разликата сред действителната пазарна цена за м. юли т. година (185,59 лева./MWh) и действителната пазарна цена за съответния месец при цени над 300 лв., допълват от работодателските организации.

При цена 800 лв. да вземем за пример, каквато среднодневна цена към този момент сме имали, компенсацията ще се ограничи до 240 лв., а ще останат дейно за заплащане невъзможните 560 лв. за мегаватчас.

Така забележителен брой водещи и структуроопределящи предприятия ще лимитират и поетапно спрат работа, се показва още в отвореното писмо.

Искане за среща

В тази връзка от бизнеса приканват за образуване на незабавна среща с премиера, на която в незабавен порядък да се обясни зародилата извънредно рискова за стопанската система и обществения мир обстановка.

Работодателските организации желаят оптималната експедитивност, централизация и координация в дейностите на държавните институции в неотложен и градивен разговор с нас, защото имаме вяра, че единствено по този метод може да бъдат открити решения.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР