Бизнесът настоява за държавна финансова помощ за всички фирми, които

...
Бизнесът настоява за държавна финансова помощ за всички фирми, които
Коментари Харесай

Бизнесът иска финансова помощ от държавата за всички фирми със загуби от над 25% ВИДЕО

Бизнесът упорства за държавна финансова помощ за всички компании, които понесат загуби от над 25% поради рецесията около борбата с COVID-19.

Това предложение е било включено в плана, обсъждан на Съвета за тристранно съдействие в събота, разгласи в ефира на Нова тв изпълнителният шеф на КРИБ Евгений Иванов.

Той бе безапелационен, че е неработещо първичното предложение за това страната да заплаща 60%, а работодателите – 40 на 100 от заплатите на чиновниците в затруднените компании.

„ Съотношението 60:40 работи за огромните компании, тъй като те имат ликвидност и могат да запълнят дупката, която се получава. Малките и междинните предприятия обаче не могат”, разясни Иванов.

„ Вчера ни беше показан план, който по обсег е допустимо най-големият. Там има първа група – от компании, които, без да потвърждават нищо, имат право да бъдат включени в мярката. Това са компаниите, затворени със заповед на министъра. Има и лист на най-засегнатите браншове. Втората група са безусловно всички компании, които дават отговор на два критерия – един главен и един спомагателен.

Това е моментът, който ние подкрепихме в края на съвещанието на Тристранния съвет, тъй като нашите оферти бяха признати. Става дума за прага от 25%, който беше препоръчан от страната, т.е. когато имаме спад на чистите доходи от продажби над 25 на 100, компаниите се включват към необятния лист и имат право да получават средства по тази мярка”, разясни Иванов.

Според бизнеса законът се нуждае от промени освен поради създалата се сега спешна обстановка.

„ Законът би трябвало да бъде изменен по доста други аргументи. В опит да се помогне на бизнеса да не заплаща лихви на страната и на банките, беше признат текст, който разрешава на всеки да не заплаща на всеки. Така се получава едно царство на длъжника, който без да потвърждава каквото и да било, стопира да заплаща и не дължи никакви наказателни лихви”, разясни още изпълнителният шеф на КРИБ.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР