Бизнесът на хладилните складове, оценяван на 6 млрд. щ. долара,

...
Бизнесът на хладилните складове, оценяван на 6 млрд. щ. долара,
Коментари Харесай

Уолстрийт посегна и на фризерите

Бизнесът на хладилните хранилища, оценен на 6 милиарда щ. $, към този момент не е за дребни риби. Той е овладян от институционални вложители, напиращи да задоволяват потребностите на хранителни колоси от ранга на "Юнилевър " и "Нестле ". В резултат някои от по-дребните клиенти, в това число производители на замразени кучешки храни и на комбуча (бел. ред. - напълно натурална напитка за здраве, с извънредно високо наличие на пробиотици и на други здравословни аминокиселини), са застрашени да бъдат изхвърлени на жегата.

Съхранението на артикули в хладилни хранилища е бизнес ниша, която играчите от Уолстрийт дълго пренебрегнаха. Тя има едвам 3% дял от обществените хранилища, само че в последно време се трансформира в следващия любим на капиталовите акули, "обкръжен " от близо две дузини компании за частни и рискови капитали. Целта им е да се възползват от растящите желания на потребителите към доставките по домовете, които изискват складово пространство, както и да се подсигурят против идната криза (защото храната не е повтаряем фактор). Две компании - Americold Realty Тrust и Lineage Logistics) - са овладели 60% от нишата в Съединени американски щати и в Канада, разширявайки активността си посредством бърза поредност от поглъщания на по-дребни играчи.

Единадесетгодишната Lineage Logistics, кръстена по този начин от притежателите си в чест на множеството фамилни компании, които е абсорбирала, сега е най-големият оператор на хладилни хранилища в Съединени американски щати. В началото на 2018-а пък милиардерът Рон Бъркли записва на борсата 116-годишната Americold, трансформирайки я в първата и единствена обществено търгувана компания от сектора. Акциите й към този момент са удвоили пазарната си оценка, като от началото на 2019-а са поскъпнали с близо 33% - до 33.93 щ. $ всяка. Americold се пробва да институционализира бизнеса, в който контрактите са просто едно здрависване, а клиенти от всевъзможен диаметър са добре пристигнали. Днес приоритет към този момент имат производители с товарни камиони за хранителни артикули, а по-дребните играчи може и да не получат достъп до място в склада или пък, в случай че го получат, то ще е на по-висока цена.



С разрастването на конгломератите за пакетирани храни, те стават все по-зависими от веригата за доставки, която би трябвало също да се развива паралелно с тях. Именно на това разчитат огромните оператори на хладилни бази. Въпреки че Americold работи с доста дребни компании, нейните 25 най-едри клиенти имат 59% принос за облагата й. Ключът към триумфа е оборотът и успеваемостта. Компанията е шеф на 13 хиляди чиновници, само че би имала потребност от още хиляди, в случай че работи като обичаен склад. В нея софтуерът управлява бизнес потока: пилетата се местят на предната линия преди огромните вериги да ги пуснат за продажба, а служащите, които разопаковат и транспортират продуктите, получават награди въз основа на това, какъв брой бързо са изпълнили дилемите, сложени от компютрите. Температурите са ниски, само че чиновниците са удовлетворени, даже облечените в къси панталони.

Americold обича да работи с по-дребни и навлизащи в бизнеса хранителни компании, тъй като могат бързо да се разраснат. Но в случай че не подпишат дълготрайни лизингови контракти, в случай че не съумеят да запълнят предоставеното им пространство или желаят от обслужващия складовете личен състав да изнася поначесто артикули за по-малки доставки, би трябвало да заплащат по-скъпо. Americold има интелигентна проследяваща система и знае тъкмо кои компании не запълват потенциала - нещо, което от време на време дребосъците не обичат да чуват.

Съоснователят на Lineage - Кевин Маркети, също твърди, че нишата става по-конкурентна от позиция на цените, тъй като ставките за пространство с избрани размери падат, когато складовите потребности на клиентите порастват. Едрите "охладителни " компании оферират отстъпки на потребителите, тъй като имат пари за вложения в съвременни технологии и в обекти из цялата страна.

Дребните компании за замразени артикули обаче несъмнено са новобранци. Такова чувство имат даже хората в 17-годишната Jeni's Splendid Ice Creams, "изобретила " соления карамелен сладолед. С годишни доходи от над 50 млн. щ. $ и артикули, продавани от веригата за здравословни храни Whole Foods, в последно време тя била "изхвърлена " на два пъти от Americold, с цел да направи място на по-големи съперници. За да продължи да се развива, Jeni's трябвало да се сниши, да сътвори лична пазарна ниша във веригата за замразени артикули, да сложи фризери в обичайни хранилища и да разшири личните си складови площи в магазините си, за да се вършат по-малко доставки.

Соленият сладолед на Jeni's Splendid Ice Creams

Старите хладилни хранилища не дават отговор на актуалното търсене освен поради размерите, за които са проектирани. Много от тях са строени преди няколко десетилетия и ги затварят, тъй като са на отдалечени и изолирани места или пък са модифицирани в жилища или офиси. Особено тези, които се намират в покрайнините на обитаемоте места. Същевременно, търсенето на обществени пространства за онлайн продажби единствено на хранителни артикули ще нарасне с към 9 млн. кв м, или към 50% от сегашната наличност, през идните пет години. Това са пресметнали във компанията за недвижими парцели с комерсиално предопределение CBRE. Тази повърхност е еквивалентна на пространството за градеж на към 200 районни мола.

Съвременните складови бази обаче рядко се строят без да се има на разум съответен самостоятелен ползвател, тъй като цените за конструирането им са три пъти по-високи в сравнение с пространствата, които не изискват поддържането на ниски температури. Разходите за електричество и за работна мощ пък елементарно може да изкарат оператора от бизнеса, в случай че вакантните работни места станат повече. Институционалните вложители обичат хладилните хранилища частично поради посочените особености - уреди, инсталирани върху дебели бетонни плочи, които се отопляват изпод, с цел да не замръзнат и са извънредно скъпи за създаване. Високата летва за достъп до такива обекти подсигурява минималните облаги като държи настрани съперниците. Дребните играчи пък се избавят поединично и с подръчни средства.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР