Бизнесът и синдикатите се обединиха около пакет от общо 54

...
Бизнесът и синдикатите се обединиха около пакет от общо 54
Коментари Харесай

Бизнес и синдикати искат схемата 60 на 40 до края на годината

Бизнесът и синдикатите се сплотиха към пакет от общо 54 спомагателни антикризисни ограничения, като документът към този момент е изпратен до кабинета на премиера Бойко Борисов, съобщи БНР.
Преговорите по ограниченията продължиха близо два месеца в Националния съвет за тристранно сътрудничество(НСТС).
Едно от предложенията е да се изиска нотификация от Европейската комисия за интервала 31 юли - 31-ви декември 2020 година за удължение на действието на схемата 60 на 40 и за разширение на обсега ѝ.
Сред лансираните от работодателските и синдикалните организации оферти са в обсега на схемата " 60 на 40 " да се включи и селското стопанство, а за секторите " Туризъм " и " Транспорт " тя да се трансформира в " 80 на 20 ".
Минималното обезщетение за безработица да стане 60 на 100 от осигурителния приход при опазване на оптималния застрахователен приход до края на 2020-та година.
За уволнените по време на изключителното състояние, които нямат право на обезщетение за безработица, да се плануват ваучери за храна на стойност линията на беднотия е друго предложение, по което има единодушие.
Да се вкара спомагателен целеви отпуск до 20 дни за сметка на Националния застрахователен институт за уязвими групи служащи, като майки с дребни деца и възрастни - също до края на 2020 година. Това са част от другите консенсусни ограничения.
Единодушна поддръжка от бизнеса и синдикатите има и мярката за преустановяване на задължението за възнаграждение на такса " битови боклуци " и налог " здания " за затворени обекти и предприятия за интервала, за който те са прекратили активността си .
По гледище на синдикатите синдикалисти и психолози приготвят специфични логаритми, рекомендации и препоръки за организирането на работните места по този начин, че да бъдат оптимално незастрашаващи здравето на служащите. Има компании, които се пробват благодарение на експерти да основат комфорт на работещите и да им оказват помощ с разнообразни начинания да преодолеят депресията от пандемията .
Макар и постепенно, в България стартира да навлиза тематиката за здравето, щастието и благополучието на работното място, тъй като проучванията сочат, че щастливите чиновници са по-продуктивни и печелят повече пари.
Националният секретар по сигурност и здраве при работа на КНСБ Огнян Атанасов съобщи пред БНР, че е доста значимо по предприятията и институциите предпочитано да бъдат обособени уязвимите групи служащи и чиновници. Той акцентира, че във всяка компания би трябвало да има избрани хора, нормално длъжностно лице по сигурност и здраве при работа или човешки запаси, които да знаят какво би трябвало да създадат, в случай че чиновник с доказан COVID-19 или с съмнение, че се е заразил, e на работното си място .
Припомняме, че Националният застрахователен институт (НОИ) до момента е превел обезщетения в размер на близо 53 млн. лева на 8 516 компании по мярката 60 на 40 за опазване на заетостта на служащите и чиновниците след анулация на изключителното състояние в страната и оповестяване на изключителната епидемиологична конюнктура. Данните са от Министерството на труда и обществената политика. 
Със средствата ще бъдат изплатени 60% от възнагражденията и осигуровките на 131 727 чиновници. Останалите 40% се поемат от работодателите. Само при последния транш са преведени към 8 млн. лева за опазване на заетостта на 15 893 служащи от над 900 предприятия, прецизират от ведомството. 
От министерството пресмятат, че ще бъдат непокътнати съвсем 240 хиляди работни места с помощта на мярката 60 на 40. До момента в Агенцията по заетостта са постъпили 14 351 заявки от работодатели за приемане на отплата за запазване на заетостта на техни чиновници. 
Припомняме още, че държавното управление реши кандидатстването за държавната помощ да се удължи до 30 юни, а заплащанията - до края на юли. Предприятията могат да получат средства за до три месеца.
Първоначално схемата „ 60/40 " трябваше да продължи да работи до парадайса на изключителното състояние. 
Работодателите, получили обезщетения по постановлението, следва да изплащат на служащите и чиновниците трудово заплащане в размер не по-малък от размера на осигурителния приход за месец януари 2020 година.
Вижте още:
Тристранката одобри: По мярката 60 на 40 ще може да се кандидатства до 30 юни
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР