Бизнесът и синдикатите се обединиха около пакет от общо 54

...
Бизнесът и синдикатите се обединиха около пакет от общо 54
Коментари Харесай

Искат още 54 мерки срещу кризата

Бизнесът и синдикатите се сплотиха към пакет от общо 54 спомагателни антикризисни ограничения, като документът към този момент е изпратен до кабинета на премиера Бойко Борисов, оповестява БНР. Преговорите по ограниченията продължиха близо два месеца в Националния съвет за тристранно съдействие.

Едно от предложенията е да се изиска нотификация от Европейската комисия за интервала 31 юли - 31 декември 2020 година за удължение на действието на схемата 60/40 и за разширение на обсега ѝ. 

Сред лансираните от работодателските и синдикалните организации оферти са в обсега на схемата " 60/40 " да се включи и селското стопанство, а за секторите " Туризъм " и " Транспорт " тя да се трансформира в " 80/20 ".

Минималното обезщетение за безработица да стане 60 на 100 от осигурителния приход при опазване на оптималния застрахователен приход до края на 2020-та година.

За уволнените по време на изключителното състояние, които нямат право на обезщетение за безработица, да се плануват ваучери за храна на стойност линията на беднотия, е друго предложение, по което има единодушие.

Да се вкара спомагателен целеви отпуск до 20 дни за сметка на Националния застрахователен институт за уязвими групи служащи, като майки с дребни деца и възрастни - също до края на 2020 година. 

Единодушна поддръжка от бизнеса и синдикатите има и мярката за прекратяване на задължението за възнаграждение на такса " битови боклуци " и налог " здания " за затворени обекти и предприятия за интервала, за който те са прекратили активността си.

В сряда Министерският съвет реши кандидатстването за държавната помощ да се удължи до 30 юни, а заплащанията - до края на юли. Предприятията могат да получат средства за до три месеца.

Първоначално схемата „ 60/40 " трябваше да продължи да работи до края на изключителното състояние. 

Работодателите, получили обезщетения по постановлението, следва да изплащат на служащите и чиновниците трудово заплащане в размер не по-малък от размера на осигурителния приход за месец януари 2020 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР