Бизнесът и синдикатите отхвърлиха част от антикризисните мерки по време

...
Бизнесът и синдикатите отхвърлиха част от антикризисните мерки по време
Коментари Харесай

Бизнесът и синдикатите отхвърлиха част от антикризисните мерки ОБЗОР

Бизнесът и синдикатите отхвърлиха част от антикризисните ограничения по време на вчерашния съвет за тристранно съдействие.

Правителството предложи понижаване Данък добавена стойност на парно, ток и природен газ за бита, въвеждане на нулева ставка за хляба, увеличение на пенсиите и подкрепяне бизнеса.

И бизнесът, и синдикатите са безапелационни, че намаляването на Данък добавена стойност на хляба няма да докара по намаление на цената му. От бизнеса разкритикуваха ограниченията като незадоволително целенасочени, поради което, съгласно работодателите, те няма да реализират крайните цели - подкрепяне на бизнеса в сложната обстановка.

" Смятаме, че има два казуса - единият е високата инфлация, която в страната ни е близо два пъти по-висока от средноевропейската. Освен това некомпенсирането на предприятията ги прави незадоволително конкурентоспособни и това е вторият проблем, който също не е адресиран. " - посочи Васил Велев, ръководител на АИКБ.

Според синдикатите антикризисният пакет може да по-голям и да възлиза на 3 милиарда лева, вместо плануваните 2 милиарда лева

" То това не са антикризисни ограничения, това са някакви планове. Те ще почнат да наподобяват на някакви антикризисни ограничения, когато стартират да наподобяват на законови текстове. Това не го споделям по принцип, тъй като знаем, че дяволът е в детайлите и че сегашните планове може на следващия ден, когато бъдат превъплътени в нормативни актове, да стартират да наподобяват по напълно различен метод ", разяснява президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов.

И синдикати, и работодатели поддържат въвеждането на по-висок таван за регистрация по Данък добавена стойност и облекченията за фамилии с дребни деца.

" Като цяло се радваме, че огромна част от ограниченията бяха подкрепени от синдикатите и работодателите. Беше разисквано и предлагането за индексация на пенсиите, което да влезе в действие от 1 юли, надлежно и от 1 октомври. Основният пакет ограничения, както знаете, са ориентирани към източниците на инфлация, които са по линия на вносните горива - газ и нефт, както и по линия на питателните артикули, където инфлацията идва непосредствено от цената на зърното на интернационалните пазари, която от януари до момента се подвигна три пъти, както и по линия на торове и фуражи ", съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Най-голям спор провокира размерът на оптималната пенсия, за която е планувано да бъде увеличена на два стадия - от юли на 2000 лева и от октомври - на 3400 лева И бизнес, и синдикати считат, че това не може да бъде въведено по този метод, поради запазването на равнището на оптималния застрахователен предел.

" Ако бяхме приложили първичния вид, както беше решено - по-скоро един от разновидностите - 21,6% на всички пенсии, щеше да задълбочи разликите сред по-старите пенсии още повече сред по-малките и по-големите. От 1 октомври ще има ново модифицирано осъвременяване на пенсиите, то е ново преизчисление на пенсиите, което да докара до доближаване на по-старо отпуснатите пенсии във времето с по-ново отпуснатите ", аргументира се общественият министър Георги Гьоков.

Под въпрос остава и дали хората, които се пенсионират след 1 юли, ще получат към пенсиите си 60 лева добавка, която влиза в пенсиите на всички останали.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР