Бизнесът и синдикатите изпратиха отворено писмо от името на национално

...
Бизнесът и синдикатите изпратиха отворено писмо от името на национално
Коментари Харесай

Бизнесът и синдикатите: Радев и Борисов да се държат отговорно

Бизнесът и синдикатите изпратиха отворено писмо от името на национално представителните организации на служащите и чиновниците и на работодателите в България - Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българската търговско-промишлена палата, КНСБ, КТ "Подкрепа ", по отношение на влизането на България в ERM II. Те упорстват, поради напрегнатата политическа обстановка, институциите да се държат отговорно.

"По мотив значимият за страната факт, че от 13 юли България става част от валутно-обменния механизъм ERM II с курс 1.95583 лв. за 1 евро бихме желали да Ви поздравим и да изразим удовлетворението на национално представителните организации на служащите и чиновниците и на работодателите в България от това, че успяхте да осъществите националния приоритет – приемането на страната ни в ERM II. Социалните сътрудници и Икономическият и обществен съвет на Р България неведнъж са упорствали по категоричен метод за ускорена подготовка и присъединение към ERM II и след това - към Еврозоната. По тези въпроси сме изразявали своите безапелационни общи позиции, в това число през ноември 2014 г.; в признатото мнение на Икономическия и обществен съвет от декември 2017 г.; в свое писмо от 14.06.2018 година, както и в двете заявления от февруари и април 2020 година ", се споделя в писмото.

В мнение още от м. декември 2017 година ИСС отбелязва предстоящите многочислени изгоди от присъединението към Еврозоната и акцентира, че „ ускоряването на подготовката и обезпечаването на външнополитическа поддръжка за присъединение на България към еврозоната придобива смисъла на непосредствена национална цел и задача на външната и икономическата политика с най-голям приоритет “.

"Бихме желали да Ви уверим, че ще продължим да оказваме цялостната си поддръжка за всички нужни стъпки в осъществяване на контрактуваните задължения както по отношение на участието ни във валутно-обменния механизъм ERM II, по този начин и по пътя на приемането на България в Еврозоната, Шенгенското пространство и Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Припомняме, че това е първата от общо 46 значими ограничения, стратегии и промени, залегнали в двугодишното Национално тристранно съглашение, подписано на 17.06.2020 година сред Министерския съвет, синдикати и работодатели ", твърдят бизнесът и синдикатите.

Проблемът сега е напрегнатата политическа обстановка.

"С паника означаваме, че новината за присъединението на България към ERM II пристигна на фона на възходящо обществено-политическо напрежение. В името на положителното на страната ни молим към всички страни за недопускане на каквито и да е форми на принуждение, без значение от събитията. Настояваме политическите сили, президентската институция, изпълнителната, законодателната, правосъдната власт и правоохранителните органи да се държат отговорно и в границите на конституционните си пълномощия, с цел да се избегне нагнетяване на публичното напрежение. В същото време сме безапелационни, че битката с корупцията по високите етажи на всички управляващи би трябвало да е приоритет, който да се следва безкомпромисно. Без да се погазват правилата на правовата страна, разделянето на управляващите, презумпцията за невиновност и неприкосновеността на частната благосъстоятелност ", се споделя още в писмото.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР