Бизнесът и работодателите са категорично против т. нар. `квоти за

...
Бизнесът и работодателите са категорично против т. нар. `квоти за
Коментари Харесай

Бизнесът скочи срещу идеята за въвеждане на квоти за хора с увреждания във фирмите

Бизнесът и работодателите са изрично срещу така наречен `квоти за хора с увреждания`, които би трябвало да се наемат във компаниите . Това стана ясно по време на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС). Социалните сътрудници дружно с отрасловия министър Бисер Петков разгледаха в елементи проектозакона за Закона за хората с увреждания, съобщи БГНЕС.
Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) съобщи, че има най-малко девет аргументи АИКБ да се въздържи да не поддържат този законопроект . Като най-неприемливо решение съгласно Велев са квотите. Той уточни като образец, че дружество с 50 души би трябвало да има 4% чиновници хора с увреждания. При по-големите предприятия би трябвало да са 2%. Според калкулации на АИКБ измененията ще натоварят бюджета с нови 51 млн. лв. и няма да се решат проблемите на хората.
Димитър Бранков от Българската стопанска камара (БСК) също счита, че квотите не са решение на проблемите. Също по този начин съгласно него не е добре избистрена и концепцията да се прави самостоятелна оценка на потребностите . От думите на Бранков стана ясно, че компаниите ще заплащат глоба до 10 000 лв., в случай че не наемат хора с увреждания . Ако това залегне в закона, най-потърпевши ще са дребните предприятия. Според Бранков тази пробойна в закона основава условия за корупция.
Главният секретар на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Васил Тодоров предложи вместо да се натъртва на глобите, да се намерения за повече тласъци за компаниите да наемат хора с увреждания .
Стана ясно, че синдикатите също не са последователи на квотния принцип и чакат по-добро предложение.
Социалният министър Бисер Петков обаче категорично съобщи, че няма да се отстранява отбраната за хора с увреждания в Трудовия кодекс . От 2021 година пък щяло да има нова Агенция за хората с увреждания, който да размени съществуващата, като ще има и звено особено що се отнася до самостоятелните оценки за потребностите на хора с увреждания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР