Бизнесът и правителството трябва да споделят тежестта от удара, нанесен

...
Бизнесът и правителството трябва да споделят тежестта от удара, нанесен
Коментари Харесай

Исканията за пълни компенсации са нереалистични

Бизнесът и държавното управление би трябвало да споделят тежестта от удара, нанесен от ковид върху стопанската система, съобщи пред националното радио основният икономист на Института за пазарна стопанска система (ИПИ) Лъчезар Богданов.

По думите му поддръжката на заетостта е едно от най-важните неща за бизнеса в изискванията на рецесия. "Целта е да се поддържат тези компании, производства, които се пробват да се приспособяват, които се борят и желаят да оцелеят ", уточни специалиста.

Богданов предизвести, че след решението страната да поеме за три месеца 60% от заплатата на чиновници, останали без работа, част от бизнеса ще освободи служащи с обещанието да ги наеме още веднъж, откакто премине шокът, с цел да си спести останалите 40% от възнагражденията им.

"В последна сметка стопанската система ще се рестартира, ще имаме, въпреки и с акомодация и известно преструктуриране, потребност от хора, които да са квалифицирани, готови да правят добре работа. Не всички предприятия ще могат да вземат положителните си служащи, в случай че подхващат такава стъпка към тях ", сподели той.

Богданов е безапелационен, че част от бизнеса няма да се възвърне незабавно, ще има и банкрути. Според него, каквито и ограничения да се подхващат, няма по какъв начин се да изтрие тази рецесия от балансите и да няма отрицателен резултат.

"Очевидно, каквито и ограничения да се подхващат, те би трябвало да са ориентирани през използването на два критерия – шерване на цената… и поддръжка за тези компании, производства, които се пробват да се приспособяват, да се борят и ще желаят да оцелеят и работят след тежките ограничаващи ограничения “, акцентира основният икономист.

Според него, рационалният вид е за прочут интервал от време тези предприятия да бъдат подкрепени, с цел да задържат заетостта и да могат да са подготвени след първичния потрес и евентуалното разхлабване на ограничаващите ограничения стопанската система да се рестартира, да има потенциала да бъде още веднъж конкурентоспособна и да се възвръща.

"Искания за цялостни обезщетения и принадлежности, които тотално да отстранен отрицателния резултат са нереалистични “, сподели Богданов. Той предизвести и за риска някои компании, които не са здрави и са губещи, и то преди рецесията, да бъдат по някакъв метод пробутани или избавени с държавна помощ. "Това не би трябвало да се позволява “, уточни той.

Не знаем дали е задоволително, продължи Богданов, визирайки обещания запас от 0,5 милиарда лева за повишение на капитала на Българската банка за развиване, с цел да подкрепи на фирмите посредством гаранции за банкови портфейли и влизане посредством дялов капитал. Той добави, че към момента има доста неясноти по тези ограничения.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР