Бизнесът е притеснен на какви количества газ може да разчита

...
Бизнесът е притеснен на какви количества газ може да разчита
Коментари Харесай

Бизнесът притеснен за газовите доставки: Не знаем на какви количества да разчитаме тази зима

Бизнесът е обезпокоен на какви количества газ може да разчита през зимата и при какви цени. От Българската федерация на индустриалните енергийни потребители упорстват за незабавни ограничения и повече бистрота.

От Министерството на енергетиката през днешния ден отхвърлиха да разясняват тематиката, съобщи бТВ.
Няма и отговор на въпроса газ за какъв брой дни се съхранява сега в хранилището ни в Чирен и какво се прави то да бъде запълнено напълно преди началото на зимата.

Само два месеца и половина преди началото на отоплителния сезон синьо гориво за България не е обезпечено, а цената му е безусловно неразбираема, сигнализират от Българската федерация на индустриалните енергийни потребители. Бизнесът е обезпокоен ще има ли ограничаващ режим на потреблението.

„ Предприятията въпреки всичко би трябвало да са осведомени, в случай че няма количества, вероятно какви ограничавания биха могли да настъпят, за какъв брой време, тъй като тук към този момент не се опира единствено до количественото обмисляне, а и до софтуерното положение на съоръженията”, съобщи Ивайло Найденов от Българската федерация на индустриалните енергийни потребители.

С днешна дата от Министерството на енергетиката оповестиха: " Когато има нова информация, ще я оповестим. "

Миналата седмица „ Булгаргаз “ разгласи, че количествата за този месец са обезпечени, само че бъдещето остава неразбираемо.

„ Можем да кажем, че за август и септември има контрактувани частични количества, октомври, ноември и декември – опитваме се, с изключение на дълготрайни контракти с азерите, все още нямаме нищо друго контрактувано “, сподели изпълнителният шеф на „ Булгаргаз “ Людмил Йоцов.

Според анализатори опция за ограничение на потреблението на газ за промишлеността през зимните месеци има, само че за семействата няма сходна заплаха.

„ Съществуването на интерконектора, контракта, който имаме с Азербайджан и спомагателните количества, които биха могли да се обезпечат, не може да има подобен проблем, там ще бъде проблем с цената “, счита Руслан Стефанов от Центъра за проучване на демокрацията.

Правителството може да вземе още ограничения, с цел да смекчи цената за семействата, считат още анализаторите.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР