Бизнесът е изправен пред необходимостта качествено да промени дизайна на

...
Бизнесът е изправен пред необходимостта качествено да промени дизайна на
Коментари Харесай

Бизнесът трябва качествено да промени дизайна на своите продукти

Бизнесът е изправен пред нуждата качествено да промени дизайна на своите артикули. Това е част от директивата за опаковки и там се чака да бъдат въведени нови условия за всички опаковки на пазара на Европейски Съюз, които да бъдат по-рециклируеми и с акцент върху многократната приложимост. Това заяви Антон Пейчев - държавен специалист в дирекция " Управление на отпадъците " в Министерството на околната среда и водите по време на единадесетото издание на Зеления конгрес на списание " Мениджър ".

Той напомни, че през 2019 г. Съветът на Европейски Съюз утвърди Директивата на Европейския парламент за еднократните пластмасови артикули по отношение на намаляването на въздействието на избрани пластмасови артикули върху околната среда. Новите разпореждания дефинират по-строги правила, отнасящи се до тези пластмасови артикули и опаковки, които са измежду десетте най-често срещани замърсители на европейските плажове. С тази директива се не разрешава стартирането на пазара на избрани пластмасови артикули за еднократна приложимост, за които съществуват други възможности: клечки за уши, принадлежности за хранене, чинии, сламки, бъркалки за питиета, както и хранителни контейнери, контейнери за питиета и чаши за питиета от експандиран полистирол, артикули, направени от оксо-разградими пластмаси и други Цели се и ограничение на потреблението на избрани кутии от пластмаса за бързо хранене, пластмасови чаши за питиета, в това число техните капаци и капачки, и други

Какви са главните периоди по Директива 2019/904/ЕС за еднократните пластмасови артикули: 
Съществено понижаване на потреблението (чл. 4) – условие и избор на ограничения, обща методология за премерване – 2026 г.Забрана на артикули (чл. 5) – кетъринг артикули, оксо-разградими пластмаси, експандиран полистирен – 3 юли 2021 г.Изисквания към продуктите (чл. 6) – трайно прикрепени капачки (2024 г.) и рециклирано наличие в бутилките (30%) – до 2030 г.Маркировка (чл. 7) – за наличие на пластмаса и вредата от изхвърляне в природата – 3 юли 2021 г.Разширена отговорност на производителя (чл. 8) – в допълнение към директивата за опаковките, включително разноски за разчистване,          за тютюневи произведения до 2023 година, за останалите – 2025 г.Цел за разделно събиране на еднократни пластмасови бутилки за питиета (чл.9) – 77% за 2025 година и 90% за 2029 г.Кампании за избрани артикули (чл.10) 
По данни на Министерство на околната среда и водите рециклираната пластмаса през 2018 година е 59%, като от министерството си слагат за цел през 2030 година този % да бъде 55%. При преработването на опаковки от хартия през 2018 година те са били 63%, като задачата за след 10 години е този % да нарасне до 85%. Голямо повишаване се чака да претърпи и преработването на опаковките от дърво като се чака от 21% през 2018 година той да скочи до 30% през 2030 година При стъклото обаче се чака намаляване - от 78% през 2018 година до 75% през 2030 г. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР