Бизнес центърът на столичната ул. Московска 9 беше собственост на

...
Бизнес центърът на столичната ул. Московска 9 беше собственост на
Коментари Харесай

От мостовете към Московска

Бизнес центърът на столичната ул. " Московска " 9 беше благосъстоятелност на ирландския фонд Avestus, прочут от вложенията си в Mall of Sofia и Mall of Plovdiv

© Цветелина Белутова Цената на договорката не е оповестена, само че е от порядъка 7-8 млн. евро. Още по тематиката
Forton: Последното тримесечие на 2017 година е било най-хубавото за офис парцелите от 9 години

От консултантската компания Forton Cushman&Wakefield регистрират рекордна година за покупко-продажбите с бизнес парцели и отдадените чартърен офис площи. Прогнозите са новото строителство да балансира търсенето и предлагането през 2018-2019 година
26 яну 2018
Новите огромни планове в София

В столицата се строят най-много жилища и офисни здания
30 дек 2017
Съживената офис кула на " Дървеница "

Строителната " Джи Пи груп " закупи от Бисер Лазов някогашната централа на " Балканкар " за 3 млн. лева
8 дек 2017
" ПСТ груп " апелира отстраняването си от търга за " Хемус " сред Шумен и Търговище

Обжалването на търга може да отсрочи подписването на контракт и по този начин проектирането и строителството да стартират през 2018 година
25 юли 2017
Пътната организация избра строител на 16 км от " Хемус " против 120 млн. лева

Отсечката сред Шумен и Търговище е извоювана от обединяване сред компании " Пътинженерингстрой-Т ", " Автомагистрали- Черно море ", " Инфра Експерт " и " Трансконсулт - 22
14 юли 2017
Първият мол в Пловдив към този момент е напълно ирландски

Avestus Capital Partners е изкупила 50-процентния дял в Mall Plovdiv на фонд на General Electric, които продадоха всички свои вложения в страната
23 фев 2016
Представителството на Европейска комисия скоро може да е в " Раковски Бизнес център "

Очаква се подписването на финален контракт за продажбата на постройката, която получи акт 16
28 фев 2013
Молът на Рокфелер

Фондът Europa Capital купува Mall of Sofia при рентабилност към 9.5%
10 юни 2011 В топ центъра на София има малко нови офис здания, по тази причина пазаруването и продаването на такива обекти е необичайност. В началото на тази година се случва тъкмо такава договорка: братята Владимир и Огнян Павлови, които имат бизнес в строителството, са новите притежатели на бизнес постройката на столичната ул. " Московска " 9, в която наемател е английското посолство в България. Продавач е ирландската компания за ръководство на вложения в недвижими парцели Avestus Capital Partners, която сега е притежател на Mall of Plovdiv и ръководи Mall of Sofia и офисната му част Sofia Tower, в които в предишното беше вложител.

Цената на договорката не се оповестява, само че от документи в имотния указател се вижда, че в края на декември постройката е била ипотекирана в интерес на Банка Пиреос, като материалният интерес по договорката е 11.6 млн. лева Допреди това парцелът е бил поръчителство по заем от Алфа банк от 2007 година за 10.6 млн. евро. Като се има поради, че заемът всекидневно е към 80% от оценката, то цената евентуално е в порядъка 7-8 млн. евро.

Продажба в идеалния център

Новината за промяната в собствеността беше оповестена от консултанта на продавача – профилираната в бизнес парцели компания Forton, която е сътрудник на Cushman&Wakefield за България и Македония. Оттам показват, че към постройката е имало " мощен интерес от локални и непознати вложители ", само че не дават имена.

" Придобиването на " Бизнес център Московска " спада към така наречен трофейни покупко-продажби, при които обект на продажба са парцели с емблематична локация, архитектура или история. Сградата притегля със знаковото си местонахождение, което я прави подобаваща за представителни офиси на финансови институции, адвокатски адвокатски фирми, огромни непознати компании ", коменти ра Явор Костов, шеф " Капиталови пазари " в Cushman & Wakefield Forton.

Сградата е част от активите на основаното особено за експлоатирането й сдружение " Абротеа България ", което е 100% благосъстоятелност на ирландския фонд Avestus (с предходно название Quinlan Private) през дъщерната му българска компания – " Куинлан Московска ". В края на 2017 година тя е преобразувана от ЕООД в ЕАД, а при започване на 2018 година акциите й са трансферирани на новосъздадената " Прайм асет Московска ", в която съсобственици с по 50% са братята Павлови. В съвета на шефовете й взе участие и известният юрист Борислав Боянов.

Офисът беше издигнат от израелската строителна компания Ashtrom, която беше вложител и в реконструкцията на софийските хали, и е в употреба от 2001 година Тогава " Абротеа България " беше част от групата на Ashtrom, само че след това беше добита от ирландския фонд. Още след завършването на постройката основен наемател в нея е Посолството на Англия в България. До 2013 година парцелът беше дом и на европейските институции в страната – в него се обитаваха представителството на Европейската комисия, Информационният център на Европейския съюз и Информационното бюро на Европейския парламент, които по-късно се реалокираха в новопостроения " Раковски бизнес център " на едноименната столична улица, който получиха против 9 млн. евро.

Междувременно, през последните години част от площите в " Бизнес център Московска " стоят незаети и, както излиза наяве от последните оповестени финансови доклади на " Абротеа България " и " Куинлан Московска " – за 2016 година, приходите от съществуващите наематели не са задоволителни за покриването на дължимите главница и лихви по заем на " Куинлан " от Алфа банка, по който постройката е поръчителство. В докладите се показва, че управлението е подхванало стъпки за намиране на нови наематели, с цел да запълни потенциала на постройката. Недостатъчните доходи евентуално са и повода в последна сметка притежателите да стартират да търсят купувачи за парцела в центъра на столицата.

Приходите на " Абротеа България " за 2016 година са 951 хиляди лева спрямо 1.13 млн. лева година по-рано. Постъпленията единствено от наеми са 904 хиляди лева, при 881 хиляди лева за 2015 година Данните от финансовите доклади демонстрират стесняване и на чистата облага – до 34 хиляди лева при 127 хиляди лева за миналата година, макар свиването на оперативните разноски на компанията. В доклада за 2015 година постройката е оценена на 5.1 млн. лева

Въпреки растящия интерес към първокласните офис площи в София през последните месеци, част от постройката към момента търси жители, както излиза наяве от известието на Forton, в което се показва, че " проектите на вложителя са свободните площи да бъдат реновирани и отдадени на първокласни наематели ". По данни на Forton, все още междинната рентабилност в офис сегмента е 7.75%, а междинният наем на първокласна повърхност в центъра на София и край огромните булеварди е сред 12 и 14 евро/кв. м.

Общата отдаваема повърхност на " Бизнес център Московска " е 4500 кв. м, ситуирани на осем офис равнища плюс под земята паркинг за потребностите на наемателите. От имотния указател се вижда, че максимален наемател е Британското посолство, което лятото на 2016 година е подписало нов 10-годишен контракт за наем за 6.8 млн. лева Освен това по информация на " Капитал " към този момент има контрактуван наемател на още един етаж - това са Европейската капиталова банка и Европейския капиталов фонд.

Владимир Павлов

[Индийско-българска бизнес камара] Малко познатият покупател

Основният бизнес на братя Павлови е в строителството. Двамата са мажоритарни акционери (с общо 95%) в профилираната в пътни планове " ОРС – Инфраструктура ". Дейността е основно в строителството на мостове, като през последните години е изпълнила няколко огромни плана по Оперативна стратегия " Транспорт ". Според последния оповестен финансов доклад приходите за 2016 година са 14.8 млн. лева, при 19.3 млн. лева година по-рано, а облагата е 2.1 млн. лева спрямо 2.6 млн. лева за 2015 година

Компанията постоянно взе участие в публични поръчки дружно с " ПСТ груп ", която до 2016 година беше свързвана с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, а в този момент е в този момент е от орбитата на Първа капиталова банка. Обединението " Хемус Изток - 2016 " сред двете сдружения беше и участникът, който даде най-ниската цена за строителството на 16 км от автомагистрала " Хемус " сред Шумен и Търговище - 99.9 млн. лева Въпреки че цената беше единственият аршин за оценка на офертите, обединяването беше отстранено от търга, а за реализатор беше определен консорциум с участници " Пътинженерингстрой-Т ", " Автомагистрали- Черно море ", " Инфра Експерт " и " Трансконсулт - 22 ", който предложи цена от 119.7 млн. лева без Данък добавена стойност за правата с планирана стойност 133 млн. лева Няколко месеца по-късно " ПСТ груп " и " ОРС – Инфраструктура " отдръпнаха жалбата си.

В сферата на недвижимите парцели те влагат относително от скоро. През сдружението им " Прайм пропъртиенд асетс " през последните две години те са закупили и ваканционни жилища в Лозенец (община Царево) и Несебър. Като те след това са ипотекирани в интерес на Уникредит Булбанк.

Владимир Павлов е и член на борда на шефовете на Индийско-българската бизнес камара, на която юрист Боянов е ръководител, както и шеф в българо-индийския джойнт венчър Prime Star Petroleum and Infrastructure, който през 2014 година откри цех за пакетиране на течен битум край град Биванди на 25 км от Мумбай.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР