Бизнес точка е най-новата поредица от съдържание на Money.bg, която

...
Бизнес точка е най-новата поредица от съдържание на Money.bg, която
Коментари Харесай

Компанията, която избра да вложи €40 милиона в завод за фарове на Mercedes в Пловдив

" Бизнес точка " е най-новата поредност от наличие на Money.bg, която показва сполучливите модели на работа на компании с огромен принос в българската стопанска система. Новата история, която ще разкажем, е за доставчика за Mercedes - odelo.

Автомобилната промишленост даде подтик на страните от Централна и Източна Европа, като Словакия и Чехия, да отчетат рекорден стопански напредък през последните години. А през днешния ден фирмите, които преди откриваха своите фабрики там, поглеждат на изток и дават сериозна поръчка, че същият триумф може да бъде още един от страни като България и Румъния.

У нас лятото на 2018 година стартира с значима инвестиция и ново огромно име за най-бързо развиващия се бранш на стопанската система. Ключов снабдител на Mercedes разгласи, че ще отвори първи цех в България.

Лидерът в производството на фарове за огромните имена в автомобилната промишленост odelo удостовери, че ще вложи 40 милиона евро в страната, а до края на идната година би трябвало да започва серийното произвеждане в първата й база, която се намира в зона " Куклен ", част от Тракия икономическа зона.

За това кои са odelo, за какво са избрали точно България за това влагане и какво следва за бизнеса им у нас пред Money.bg описват Десислава Николова, която е управител " Човешки запаси " в " Одело България ", и изпълнителният шеф на компанията Уур Озай.
 Завода на odelo в Турция
Източник:

Завода на odelo в Турция

Кои са odelo и за кои водачи в автомобилната промишленост доставят съставни елементи?

Farba Automotive е основана през 1979 година в Турция и тя е профилирана в доставките на фарове за автомобилната промишленост. До 2011 година компанията има произвеждане единствено в южната ни съседка, само че откакто придобива немската група odelo, стартира да развива активност и в други страни в Европа и Азия. Дружеството е част от холдинга Bayraktarlar, който оперира още на туристическия и застрахователния пазар в Турция.

За odelo

Турция, Китай, Словения и Германия - на тези пазари развива активност групата odelo;

Mercedes, VW, Audi, Toyota и Fiat - това са някои от огромните клиенти на компанията;

Пловдив и София - в Пловдив компанията отваря индустриална база, а в София прави развоен център;

40 милиона евро - толкоз ще вложи сдружението в идващите три години у нас;

150 чиновници - толкоз ще наеме odelo в България до края на 2019-а, а 40 от тях са за центъра в столицата.

" Днес odelo има седем съществени завода, в това число с базата ни в България. Присъстваме в Китай, Турция, Словения и Германия. Имаме два развойни центъра в Германия и Турция и следва да отворим трети в София, за който сега търсим инженерни фрагменти ", уточни Уур Озай и добави: " Мога да кажа, че ние сме един от най-големите играчи в нашия сегмент в автомобилната промишленост. В световен мащаб за бизнеса ни в този бранш работят близо 5000 души. ".

Сред главните клиенти на производителя са немските водачи Mercedes, Volkswagen, Audi, само че още и Toyota, Renault и Fiat.

Защо компанията избра България за инвестицията си от 40 милиона евро?

Преди три години от групата на оdelo стартират да търсят опция за разширение на бизнеса си и България е една от вариантите.

" Може би първо би трябвало да разбираем за какво взехме решение да създадем такава инвестиция. За нашата растяща организация нямаше задоволително място за разгръщане на фабриките ни в Турция, както и в другите елементи на Европа. Така че това беше причина да стартираме да търсим благоприятни условия за нови инвестиции. Един от водещите ни претекстове беше търсенето на място, гарантиращо по-ниски разноски ", изясни Озай.

Традиционно за фирмите от автомобилната промишленост това е един от целите при избиране на дестинация за нов цех. Обикновено обаче повода за това остава настрана.

" Автомобилната промишленост не е като другите браншове, тъй като при нас клиентът дефинира цената. В другите браншове производителят постоянно взема решението за нея, само че в нашия отрасъл е противоположното. Заради това би трябвало да намериш метод да елиминираш или да намалиш разноските си ", обясни Озай.
 €40 милиона инвестиция: Правят цех за елементи на Mercedes до Пловдив
€40 милиона инвестиция: Правят цех за елементи на Mercedes до Пловдив

Базата би трябвало да проработи до края на 2020 година

Преди да се спрат на България от odelo преглеждат като вероятни местоположения още няколко страни в района - Унгария, Босна и Херцеговина и Сърбия. Част от вариантите са отстранени още при началните разисквания в компанията и най-после остават два претендента - България и Унгария.

" Когато направихме изчерпателен разбор стана ясно, че за инвестиция в дълготраен проект България има по-големи преимущества ", сподели Уур Озай. По неговите думи в интерес на нашата страна натежават с изключение на по-ниските разноски и близостта до Турция, защото основният офис на сдружението се намира в Бурса.
 Снимка 406518
Източник:

" Ако би трябвало да обобщим повода за какво избрахме България, би трябвало да кажем, че преди всичко това е местоположението, на последващо място е законодателството, както и работната ръка. България е страна с добре образовано население и това ще ни помогне да осигурим високо качество на производството си ", уточни Десислава Николова.

Общата планувана инвестиция в базата на odelo в Пловдив е в размер на 40 милиона евро, които би трябвало да бъдат вложени през идващите 3 години. Досега сдружението е осъществило над 10 милиона евро от тях.

" Тестовото произвеждане в завода в Пловдив би трябвало да стартира през юни тази година. Серийното произвеждане би трябвало да започва до края на 2020 година, а то ще бъде за главния ни клиент Mercedes. В бъдеще обаче можем да чакаме, че ще работим и за други клиенти тук ", счита Озай.

Какво тъкмо ще прави odelo в Пловдив?

В базата си в Пловдив производителят ще прави фарове за първокласни модели на Mercedes. Освен нея следва да проработи и развоен център в София, а задачата е у нас да се прави целият развой на произвеждане - от концепцията до доставката за клиента. Основните пазари, за които ще се изнася продукцията от българската база на odelo, ще бъдат Германия, Унгария и Южна Африка.

" Цялото произвеждане - от изливането на обособените детайли, сглобяването им и всичко останало ще се прави в този цех, а по-късно ще се доставя до клиентите ни. Целият развой ще минава тук, както се случва и в останалите ни местоположения ", уточни Уур Озай.
 Инвестиции за над 300 000 000 лв.: Новите фабрики в България, които ще проработят през 2019-а
Инвестиции за над 300 000 000 лв.: Новите фабрики в България, които ще проработят през 2019-а

Лидер в страната остава автомобилната промишленост

" Развойният център в София е началната фаза на този развой. Там ще се създава цялостният дизайн на новите артикули, заложени от клиентите ни, а по-късно този развой ще продължава с действителното им произвеждане в завода в Пловдив. Това значи, че всичко стартира с концепцията на клиента и завършва с слагането на фаровете в колите ", добавя Николова.
 Снимка 406516
Източник:

До края на годината сдружението възнамерява да има 150 чиновници у нас, от които 40 в столицата. Досега наетите са към 30 индивида, а 10 от тях са в развойния център в София.

" Интересът към нас като шеф е огромен. Досега сме получили повече от 2000 автобиографии. Търсим хора с друга подготовка като стартираме от оператори в производството, междинен мениджмънт, тийм водачи. Не търсим единствено хора за производството, само че и такива за нашия отдел по качеството, за логистиката, даже за отдела по човешки запаси, както и разнообразни инженери за центъра в столицата ", уточни Десислава Николова.

Още два завода в Пловдив през идващите години

Когато през предходната година odelo разгласи инвестицията си в България, стана ясно, че в началото ще отвори един цех в Пловдив, а по-късно възнамерява да построи още две бази.

" Ние купихме от зона " Куклен " земя, която е с повърхност от 100 хиляди квадратни метра. Базата, която вършим в този момент, ще бъде ситуирана на 20 хиляди квадратни метра. Предстои да забележим по какъв начин ще проработи тя. Да, имаме проекти да създадем втори цех в хода на нашия напредък, може би да поканим също наши снабдители тук ", удостовери Уур Озай.

" Ако ние имаме сполучлива история тук, знам, че други компании като нас ще дойдат. И в случай че доставчиците се усещат добре в страната, в един миг и главният им клиент ще реши да отвори свое произвеждане ", заключи той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР