Бизнес наръчник за малки и средни предприятия ще бъде публикуван

...
Бизнес наръчник за малки и средни предприятия ще бъде публикуван
Коментари Харесай

Заместник-министър Иванова: Министерство на икономиката подготвя Бизнес наръчник за малки и средни предприятия


Бизнес справочник за дребни и междинни предприятия ще бъде оповестен на интернет страницата на Министерството на стопанската система до дни. От него ще могат да се възползват всички предприятия, без значение дали стартират своята активност, желаят да разширят своя бизнес или да прекратят работа. Това разгласи заместник-министърът на стопанската система Лилия Иванова по време на „ SMART GROWTH “, първата конференция за дребен и междинен бизнес, проведена от списание „ Икономист “.

Икономическият зам.-министър уточни, че главната цел на наръчника е да разясни на бизнеса по-голямата част от режимите и процедурите, които МСП би трябвало да съблюдават в своята активност. Той съдържа къси описания и насоки за над 120 регулации, разпределени съгласно етапа на виталния цикъл на предприятията. Те имат за цел да обяснят и насочат МСП при стартирането на бизнес, административното ръководство, финансовите и счетоводни интервенции, комерсиалните действия, отбраната на персоналните данни, присъединяване в процедури по Закон за обществените поръчки, научната и развойна активност, смяна в структурата на бизнеса или преустановяване на активността.

Зам.-министър Иванова съобщи, че главните цели на икономическото министерство са ориентирани към стимулирането на нововъведенията, поощряване на достъпа до финансиране за МСП, поощряване на вложенията във високотехнологични производства и услуги, обезпечаването на достъп до пазари на трети страни и възстановяване на административната среда. „ Вярвам, че ключът към реализиране на стопански напредък и конкурентоспособност е насърчаването на процесите на основаване и нахлуване на нововъведения, в това число нови технологии, артикули и услуги, в предприятията “, добави Иванова.

„ Чрез механизмите JEREMIE, хоризонталната самодейност на Европейска комисия – „ Инициатива за дребни и междинни предприятия” и структурираните по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ фондове и финансови принадлежности се подкрепят започващи предприятия, внедряването на научно изследователска и развойна активност и се подсигурява дългово финансиране на български МСП. Целта е повишение потенциала и ресурсите за нововъведения, както и съдействието сред бизнеса и научноизследователските организации “, акцентира тя.

Заместник-министър Иванова разясни, че в границите на идният програмен интервал, Министерство на стопанската система приготвя новите стратегически цели, които да залегнат в Националната тактика за поощряване на дребните и междинните предприятия за интервала 2021-2027 година. „ Предвиждаме по-ясно фокусиране върху достъпа до финансиране на МСП, създаването на потребни и налични финансови принадлежности, развиване на предприемачеството, достъпът до пазари и поощряване на екологичната устременост на МСП. За създаването на бъдещата Стратегия, ще стъпим върху към този момент одобрени и потвърдени принадлежности и практики “, уточни Иванова.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР