Бизнес климатът в страната се влоши през август и се

...
Бизнес климатът в страната се влоши през август и се
Коментари Харесай

НСИ: Условията за бизнес се влошават

Бизнес климатът в страната се утежни през август и се прави оценка като неподходящ. Общият индикатор на бизнес климата понижава с 3,1 процентни пункта по отношение на равнището си от юли. Това е най-ниското равнище от ноември 2016 година насам. Понижение на индикатора е записано във всички следени браншове - индустрия, строителство, търговия на дребно и услуги. Това сочи статистика на Националния статистически институт (НСИ).

Най-голям е спадът в строителството - с 5,1 пункта. Очакванията на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията са по-неблагоприятни. Прогнозите им за строителната интензивност през идващите три месеца са също резервирани. През август има и нарастване на броя на клиентите със закъснения в заплащането. Недостигът на работна мощ продължава да е най-сериозната спънка за развиването на бизнеса. На второ и трето място са конкуренцията в сектора и несигурната икономическа среда, като през последния месец се следи понижение на отрицателното им влияние. За продажните цени в строителството мениджърите плануват да останат без смяна през идващите три месеца.

В индустрията понижението с 0,8%. Причината е в смяната на оценките на работодателите за бизнес положението на предприятията от „ по-добро “ към „ приемливо “. През последния месец се ускорява отрицателното въздействие на несигурната икономическа среда, която измества на второ място усложненията на предприятията, свързани с дефицита на работна мощ. По отношение на продажните цени в индустрията упованията са за опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

При търговията на дребно стопанската обстановка се утежнява с 3,5 пункта. Прогнозите за размера на продажбите и поръчките към доставчиците през идващите три месеца са също по-резервирани. Основните фактори, затрудняващи активността на предприятията, остават конкуренцията в сектора, незадоволителното търсене и несигурната икономическа среда. По отношение на продажните цени търговците плануват известно нарастване през идващите три месеца.

В услугите понижението на показателя е 4,9%. Оценките на мениджърите за бизнес положението на предприятията от „ по-добро “ се измества към опазване на „ същото “. Конкуренцията в сектора, несигурната икономическа среда и дефицитът на работна мощ не престават да са главните спънки за развиването на бизнеса в бранша, като анкетата регистрира усилване на отрицателното въздействие на първия фактор. По-голяма част от мениджърите чакат продажните цени да останат без смяна през идващите три месеца.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР