Бизнес климатът в Пловдивска област бе благоприятен и тази година.

...
Бизнес климатът в Пловдивска област бе благоприятен и тази година.
Коментари Харесай

15 нови инвеститори избраха Пловдив през 2018-а

Бизнес климатът в Пловдивска област бе удобен и тази година. Въпреки че задграничните вложения в страната понижават като цяло, в района се регистрира напредък. А това, че Пловдив е освен бъдеща Културна столица, само че и столица на промишлеността, съобщи и посланикът на Канада за България, Румъния и Молдова Кевин Хамилтън. Изминаващата 2018 година ще се запише с растеж на междинната работна заплата в Пловдив, а наклонността е заетостта да нараства през 2019 година

15 нови вложители са се открили в " Тракия икономическа зона " (ТИЗ) тази година. Инвестициите са за над 150 млн. евро, а индустриалните мощности ще се вдигнат до 2020 година Очаква се следващата година там да стъпи огромна турска текстилна компания. Имаме положително съдействие с Турция. Голяма част от тамошните компании са за високотехнологични артикули, което разрешава по-високи заплати и квалификационно развиване на експертите, разгласи ръководителят на ТИЗ Пламен Панчев.

Една от новите компании край Пловдив към този момент работи на цялостни обороти. През септември публично бе открит заводът на френската група Latecoere. В него се създават съставни елементи за самолетите на Airbus - електрически шкафове за моделите A350 и A380. В подготовка е построяването на линия за такива шкафове и за военния транспортен аероплан A400M. Предприятието е ситуирано на повърхност към 5 хиляди кв.м. До края на идната година ще бъде построено още едно хале, с което площта на завода ще доближи 9000 кв.м, а общата инвестиция ще доближи 15 млн. евро. През 2019 година в новото хале ще стартира произвеждане на металната част на носовете на А350.

Зaвoд зa пpoизвoдcтвoтo нa зaдни фapoвe зa aвтoмoбили Меrсеdеѕ щe бъдe пocтpoeн в Tpaкия икoнoмичecкa зoнa. Пъpвaтa кoпкa нa нoвия пpoизвoдcтвeн цeнтъp бe нaпpaвeнa, кaтo oбщaтa инвecтиция дo 2023 гoдинa щe дocтигнe 40,6 милиoнa eвpo. Сpeдcтвaта щe бъдaт изпoлзвaни зa изгpaждaнeтo нa тpи зaвoдa в зoнa " Kyклeн " нa кoмпaниятa Оdеlо, кoятo e чacт oт тypcкaтa Вауrаktаrlаr Grоuр. У нac кoмпaниятa щe oпepиpa чpeз дъщepнoтo cи дpyжecтвo " Одeлo Фaрбa Бългapия ".

Китайска компания с сътрудници от Люксембург и България ще сглобява мини електрически камиони също в „ Тракия икономическа зона ". Производството ще започва през 2019 година, а в идващите 3 години компанията възнамерява да влага към 10 милиона евро в начинанието.

ЗАПЛАТИТЕ НАГОРЕ

В началото на декември икономистът Георги Стоев разгласи, че средногодишният растеж на заплатите в индустриалната сфера за Пловдив и региона е 9,1%. За съпоставяне - данните за София са 7,4%, а като цяло за България 7,5%. Според него Пловдив бележи и различен връх - свръхестествен е растежът на заетостта, регистриран през 2017 година: 38 000 души. Като цяло цифрите сочат още, че тук по трудово и служебно произвеждане са наети 72 000 души. Това се отразява на миграцията, привличайки хора да живеят в Пловдив, който по този индикатор е повишен с 2400 души на година. За съпоставяне - механичният приръст в столицата за същия интервал е 3600 души. Пловдив е демографска звезда за хората, които се местят, а те са главно младежи - сред 20 и 45 години, посочи Стоев. Възможностите за младите (18-19-годишни) са още по-големи, изключително в случай че преди малко са приключили колеж - по този начин да вземем за пример прогнозните стартови заплати за монтажници, оператори на машини и други са сред 750 и 1000 лв. чисто. По последни данни на Национален статистически институт междинната брутна месечна работна заплата в област Пловдив за юли 2018 година е 994 лева, за август - 969 лева, и за септември - 1009 лв..

РЪСТ НА ЗАЕТОСТТА

Изследване на Manpower сочи, че през идващите три месеца работодатели от областите София, Пловдив, Русе, Варна и Бургас плануват да усилят равнищата на претовареност във всички пет района, като най-силен пазар на труда се чака в Пловдив. Нетната прогноза за заетостта в града на тепетата е +12%, което е усъвършенстване от четири процентни пункта спрямо предходното тримесечие. По отношение на обособените браншове се чака равнищата на претовареност да се усилят във всички 10 промишлености през идващото тримесечие. Най-много нови работни места се плануват в бранш " Финанси, обезпечаване, недвижими парцели и бизнес услуги ", следван от секторите " Строителство " и " Търговия на едро и дребно ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР