Бизнес климатът в Германия се влошава до най-ниското си ниво

...
Бизнес климатът в Германия се влошава до най-ниското си ниво
Коментари Харесай

Бизнес климатът в Германия се влошава в условията на растящи рискове

Бизнес климатът в Германия се утежнява до най-ниското си равнище от съвсем три години, защото комерсиалната неустановеност и по-слабият напредък в Китай ускориха опасенията за икономическите вероятности, оповестява Bloomberg.

Индексът на института Ifo, измерващ бизнес доверието в най-голямата стопанска система в Европа, спадна до 99,1 пункта през януари по отношение на 101 пункта, регистрирани през декември. Петото следващо утежняване на настроенията измежду бизнеса усилва подозренията по отношение на способността на стопанската система на Германия да се възвърне от спада през втората половина на предходната година. Като се прибавят и данните за интензивността в бранша на индустрията, оповестени по-рано тази седмица, които регистрират първи спад за последните четири години, обстановката се утежнява още повече.

Макар че шефът на Европейската централна банка Марио Драги съобщи в четвъртък, че рецесията не е вероятен сюжет, той даде по-мрачна икономическа оценка, в сравнение с единствено преди шест седмици, когато политиците взеха решение да лимитират тласъците, поставяйки завършек на програмата за назад изкупуване на активи.

„ Рисковете се трансферираха в отрицателна посока заради непрекъснатата неустановеност, обвързвана с геополитически фактори и опасността от протекционизъм “, изясни Марио Драги.

„ Расте тревогата измежду немския бизнес “, съобщи президентът на института Ifo Клеменс Фюст. Очакванията са се намалили до най-ниското си равнище от края на 2012 година

Само ден по-рано показателят на организация IHS Markit демонстрира, че интензивността в промишления бранш в Германия се забавя за първи път от четири години. Като съществена причина за това са посочени автомобилната промишленост и по-слабото търсене от Китай.

Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре съобщи в изявление Bloomberg в Давос, че непрекъснатата икономическа уязвимост в еврозоната ни „ изненадва ”.

Друг представител на централната банка Франсоа Вилерой пък в изявление от Световния стопански конгрес даде сигнал, че евентуално прогнозите за растежа ще бъдат снижени през март.

Членът на Управителния съвет Франсоа Вилерой дьо Гало съобщи в настрана изявление в Давос, че икономическите прогнози на ЕЦБ евентуално ще бъдат съкратени през март и „ ще бъдем доста прагматични в използването на политиката ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР