Бизнес климатът в България бележи подобрение през ноември, като показателят

...
Бизнес климатът в България бележи подобрение през ноември, като показателят
Коментари Харесай

Подобрение на бизнес климата у нас за първи път от месеци

Бизнес климатът в България бележи усъвършенстване през ноември, като индикаторът за него се покачва с 0.6% - най-хубавият резултат от месец май насам. За това главно способстват позитивните данни за индустрията и търговията на дребно, излиза наяве от информация на Национален статистически институт.

Промишленост

Бизнес климатът в индустрията нараства с 1,8 пункта. Повишението е вследствие на усъвършенствани упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на техните предприятия през идващите шест месеца. Анкетата на Национален статистически институт също по този начин регистрира известно нарастване на осигуреността на производството с поръчки, което обаче не е съпроводено с нараснали упования за индустриалната интензивност през идващите три месеца.

Основните спънки, затрудняващи развиването на този бранш, не престават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и с дефицита на работна мощ.

По отношение на продажните цени в индустрията, по-голямата част от мениджърите не престават да чакат опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

Строителство

През ноември 2018 година индикаторът " бизнес климат в строителството " се намали с 2,2 пункта, като това намаляване се дължи на по-резервираните оценки на строителните бизнесмени за актуалното бизнес положението на техните предприятия. По-неблагоприятни са мненията им както по отношение на строителната интензивност през последните три месеца, по този начин и упованията има за идващите три месеца.

И през сегашния месец несигурната икономическа среда, дефицитът на работна мощ и конкуренцията в сектора остават най-сериозните проблеми за активността на строителните предприятия.

По отношение на продажните цени в строителството, преобладаващата част от мениджърите в бранша не плануват смяна на тяхното ниво през идващите три месеца.

Търговия на дребно

Бизнес климатът в търговията на дребно се покачва през ноември с 1,0 пункт вследствие на усъвършенстваните упования на търговците на дребно за бизнес положението на техните предприятия през идващите шест месеца. Благоприятни остават и прогнозите им във връзка с размера на продажбите и на поръчките към снабдители през идващите три месеца.

Основната спънка, затрудняваща развиването на този бранш, остава конкуренцията в сектора, следвана от несигурната икономическа среда и от незадоволителното търсене.

Търговците на дребно не чакат смяна в цените през идващите три месеца.

Услуги

Бизнес климатът в бранша на услугите резервира почти равнището си от октомври, когато се утежни с цели 4,5 пункта, като упованията на мениджърите за бизнес развиването на техните предприятия през идващите шест месеца са по-оптимистични. Подобрение бележат и прогнозите им за търсенето на услуги през идващите три месеца.

И тук конкуренцията в сектора и несигурната икономическа среда остават като съществени спънки, затрудняващи в най-голяма степен бизнеса в областта на услугите, регистрира Национален статистически институт.

Очакванията на мениджърите в бранша на услугите са за известно нарастване на цените през идващите три месеца.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР