Бизнес климатът се влошава през октомври за трети пореден месец,

...
Бизнес климатът се влошава през октомври за трети пореден месец,
Коментари Харесай

Бизнес климатът продължава да се влошава

Бизнес климатът се утежнява през октомври за трети следващ месец, излиза наяве от данните на Националния статистически институт. Общият индикатор на бизнес климата понижа през юни, а през юли последва задържане на равнището му.
Общият индикатор на бизнес климата през октомври в България се намалява с 1,9 пункта в съпоставяне със септември, което се дължи на по-неблагоприятната обстановка в индустрията, търговията на дребно и бранша на услугите, заяви Национален статистически институт. Така стопанската обстановка през октомври в страната се прави оценка като неподходяща. Несигурната среда и неналичието на фрагменти са главните фактори, които утежняват бизнес климата и през октомври.
През септември стопанската обстановка в страната също бе неподходяща. Общият индикатор на бизнес климата понижа с 1,5% спрямо август, което се дължи на влошения бизнес климат в строителството и бранша на услугите. През август бизнес климатът също бе неподходящ. Тогава общият индикатор на бизнес климата понижа с 2,9% по отношение на равнището си от юли, като намаляване на индикатора бе записано във всички следени браншове - индустрия, строителство, търговия на дребно и услуги.
Съставният индикатор "бизнес климат в индустрията " понижава през октомври с 2,4 пункта основно заради намалените упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца.
Показателят "бизнес климат в строителството " нараства през месеца с 2,6 пункта вследствие на усъвършенстваните оценки на строителните бизнесмени за актуалното бизнес положение на предприятията.
Бизнес климатът в търговията на дребно се намалява с 2,5%, което се дължи на по-резервираните упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца.
Бизнес климатът в бранша на услугите понижава през октомври с 4,5 пункта вследствие на по-неблагоприятните оценки и упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР