Бизнес и правителство договориха единайсет мерки, които да доведат до

...
Бизнес и правителство договориха единайсет мерки, които да доведат до
Коментари Харесай

Бизнес и правителство договориха нови мерки за поевтиняване на тока

Бизнес и държавно управление договориха единайсет ограничения, които да доведат до поевтиняване на тока на свободния пазар от 1 юли. Първите резултатите към този момент са налице, регистрираха представители на работодателските организации след среща с премиера, шефът на парламентарната енергийна комисия и финансовия министър, оповестява Българска национална телевизия.

Държавата ще задължи всички огромни производители на ток, като се изключи двете американски централи в басейна на Марица, да продават електрическата енергия си на свободно контрактувани цени.

Делян Добрев: Става въпрос за смяна в към 100 текста в Закона за енергетиката, т.е. работата като размер е доста. Работим дружно и оглеждаме от всички страни.
Така на процедура на свободния пазар ще излязат производителите на зелена сила,както и - вятърни, фотоволтаични и централи на биомаса, както и когенерациите - заводските централи и ТЕЦ-ове. В момента държавната компания НЕК изкупува тяхната електрическа енергия на контрактувани по-високи цени. След измененията цените също ще останат високи, само че разликата сред пазарни и договорни ще се покрива от фонда за енергийна сигурност.

Ще се усили и търсенето на свободния пазар, тъй като доставчиците на ток - ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про, ще са длъжни да купуват по свободнодоговорени цени, силата за софтуерни потребности. Работодателите са получили заричане и за още промени.

Делян Добрев: Настояваме наложително да влязат условията на правилник на Европейски Съюз, така нареченият РЕМИТ, който задължава сдруженията да дават информация за подписани покупко-продажби на свободния пазар с енергийни артикули на едро.
Бизнесът регистрира и първите резултати от бъдещите промени.

Васил Велев: Преди два месеца офертите към по-малките предприятия бяха за цени от 90 до 125 лв. за мегаватчас, в този момент към този момент са за цени от сред 83 и 100.
Работодателите оповестиха, че са удовлетворени от темпа за промени, само че резервират протестната си подготвеност.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР