Бизнес доверието сред азиатските компании се е понижило до най-ниското

...
Бизнес доверието сред азиатските компании се е понижило до най-ниското
Коментари Харесай

Бизнес доверието в Азия достигна 10-годишно дъно

Бизнес доверието измежду азиатските компании се е намалило до най-ниското си равнище от икономическата рецесия през 2008-2009 година, демонстрира взаимно изследване на Thompson Reuters/INSEAD.

Новинарската и осведомителна компания Thomson Reuters организира изследването взаимно с водещото интернационално бизнес учебно заведение INSEAD. Анкетирани са над 100 изпълнителни шефове на компании в 11 страни от Азиатско-тихоокеанския район.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Някои от участвалите в изследването са японската Nikon, южнокорейската Samsung Electronics, индийската Tata Consultancy Services, както и тайландската нефтена и газова компания PTT PCL.

Резултатите

Индексът, проследяващ 6-месечните прогнози на фирмите в Азия, се е намалил до 53 пункта в края на второто тримесечие. За съпоставяне, предходните две тримесечия цената му е била 63.

Стойност над 50 пункта значи, че оптимистичните упования превъзхождат песимистичните, само че терзанията за продължителна комерсиална война сред Съединени американски щати и Китай доведоха до намаляване на показателя до най-ниското му равнище от първото издание на изследването през 2009 година

" Имаше спад в показателя предходната година, само че мислехме, че е поради несигурността към комерсиалната война и терзанието на хората за бъдещето ", споделя Антонио Фарас, професор по стопанска система в INSEAD. Той добавя, че дълготрайно ниските стойности на индикатора демонстрират действителна намаляваща интензивност и забавянето на растежа в този район на света е към този момент факт.

Причините

За четвърто следващо тримесечие участниците в изследването показват международната комерсиална война като главен риск за бизнеса, последвана от Brexit и закъснение на китайската стопанска система.

Търговската война сред Съединени американски щати и Китай стартира предходната година посредством налагане на мита от страна на Вашингтон като задачата ѝ е да принуди Пекин да промени своите бизнес политики. През май се организираха несполучливи договаряния сред двете страни, като упованията са на идната среща на Г-20 в Япония идната седмица водачите на двете страни - Доналд Тръмп и Си Цзинпин, да се срещнат и да се опитат да реализирана съглашение.

Решението на Вашингтон да вкара Huawei в черния търговски лист на Съединени американски щати също укрепи напреженията и растежът на промишленото произвеждане в Китай се срина до 17-годишно дъно предишния месец.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР