Бизнес активност в Китай продължава да се охлажда в началото

...
Бизнес активност в Китай продължава да се охлажда в началото
Коментари Харесай

Продължаващо забавяне на китайския икономически растеж в началото на второто полугодие



Бизнес интензивност в Китай продължава да се охлажда при започване на третото тримесечие, като растежът на вложения се забави до най-ниско равнище от близо две десетилетия насам, демонстрират данни на Националното статистически бюро, които допускат, че втората по мощ международна стопанска система е изправена пред възходящи провокации на фона на увеличаващото се комерсиално напрежение със Съединени американски щати.

Дълготрайните бизнес вложения набъбнаха през интервала януари - юли с едвам 5,5% по отношение на година по-рано след покачване с 6,0% през първото полугодие и упования за опазване на равнището на напредък от 6 на 100. Влошаването на дълготрайните вложения до най-слаб техен напредък от края на 1999-а година насам е вследствие на предприеманите от държавното управление ограничаващи ограничения на мощното в последните години кредитиране от страна на локалните управляващи на планове, стимулиращи икономическия напредък.

Растежът на разноските за инфраструктура, които са значим стопански мотор, се забавиха още по-рязко до 5,7% през първите седем месеца а годината от 7,3% през интервала януари - юни. В същото време вложенията в недвижими парцели скочиха с 13,2% по отношение на година по-рано (близо двегодишен връх) от напредък с 8,4% през първото полугодие.

Пореден мотив за безпокойствие буди и индустриалното произвеждане, защото неговият напредък през юли остана в двугодишното юнско дъно от 6,0% (спрямо юли 2017-а) при осреднена прогноза за покачване с 6,3 на 100. Слабият напредък на индустриалното произвеждане се дължи частично на политиката на управляващите в Пекин за ограничение на замърсяването на околната среда, както и на несигурните търговски вероятности предвид на комерсиалната война със Съединени американски щати. През първите седем месеца на годината индустриалното произвеждане набъбна с 6,6% по отношение на година по-рано след покачване с 6,7% през шестте месеца до края на юни.

Изненадващо закъснение регистрираха и продажбите на дребно, като през юли те набъбнаха с 8,8% на годишна база при упования за покачване с 9,1% след напредък с 9,0% през юни. За интервала януари - юли продажбите на дребно се усилиха с 9,3%, до момента в който осреднените прогнози на финансовите пазари бяха за опазване на темпото на напредък от 9,4%, отчетно през първите шест месеца на годината. На този стадий не е ясно дали нежеланието на потребителите да пазарят се дължи на утежняване на вътрешната икономическа среда, или на паниките за комерсиална война в Съединени американски щати.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР