Бия е вторият най-дълго управляващ лидер в Африка след президента

...
Бия е вторият най-дълго управляващ лидер в Африка след президента
Коментари Харесай

Камерунският президент отбеляза 40 години на власт

Бия е вторият най-дълго ръководещ водач в Африка след президента на Екваториална Гвинея Теодоро Мбасого, който е на власт от 1979 година

Камерунският президентПол Бия означи 40 години на власт в неделя, само че остана като цяло отвън фокуса на публичното внимание. 89-годишният държавен глава е единственият водач, който множеството поданици на централноафриканската страна познават, отбелязва Ей Би Си, предава.

Хиляди негови последователи се събраха в столицата Яунде, с цел да отпразнуват годишнината, само че там имаше единствено великански портрети на президента, до момента в който самият той отсъстваше.

Бия не се е появявал на обществени места от визитата на френския президент Еманюел Макрон през юли. Укази и фотоси на Бия, който приема разнообразни дипломати, постоянно се разгласяват в профилите на президента в обществените мрежи.

" Откакто нашият татко пое властта, живеем в мир, той ни пази добре ", съобщи последователят на Бия Пол Амбаса в неделя. " Бог да го пази! "

Същия ден обаче критиците на режима на Бия облякоха траурни облекла на фона на празненствата.

" 6 ноември се счита за ден на народен печал, тъй като Бия наследи богата, просперираща и разрастваща се страна ", съобщи критикът Дарлинг Нгуево. " Бия се зае да унищожи всички браншове на живота и обществото. " " Корупцията се е настанила в страната. Лошото ръководство също. Пол Бия е остарял и обществените му изяви са необичайност, а това се случва на фона на битката за наследяването му ", добавя той.

Бия е вторият най-дълго ръководещ водач в Африка след президента на Екваториална Гвинея Теодоро Мбасого, който е на власт от 1979 година.

Бия е бил министър-председател на Камерун и става президент през 1982 година, откакто предшественикът му, първият президент на Камерун след оповестяването на независимостта на страната от Франция, се отдръпва заради здравословни аргументи.

През идващите години множеството назначения на Бия са на членове на личната му етническа група бети, която бързо се трансформира в преобладаваща на висшите постове в локалните управляващи, както и в кабинета на премиера.

През 1984 година Бия оцелява след опит за прелом. Когато през 1992 година най-накрая се организират първите многопартийни избори в страната, Бия побеждава противника си от опозицията единствено с 4 процентни пункта.

Според политическите анализатори през последвалите десетилетия партията на Бия употребява всички средства, от измами до смяна на изборните региони, с цел да усили успехите си и законодателното болшинство на ръководещите. Групи за отбрана на правата на индивида го упрекват в безскрупулни силови тактики, в това число изтезания и заплашване на съперници.

През последните години Бия е изправен пред разнообразни провокации, които варират от сепаратисткото придвижване в англоезичните провинции на Камерун до опасността от страна на ислямските екстремисти, свързани с основаната в Нигерия формация " Боко Харам ".

Критиците акцентират ролята, която играе корупцията, за одобряването на режима на Бия, като се твърди, че плячката от нея отива при неговите съдружници в държавното управление, силите за сигурност и фамилията на президента.

Политическият анализатор Аристид Моно съобщи във връзка празненствата към 40-годишнината от ръководството на Бия, че: " Хората, които дават отговор за тези разнородни мобилизации, са мощно повлияни от логиката на клиентелизма, защото всеки се пробва да изтъкне предаността си, да покаже доста честност и преданост ".

Проявите на преданост стават изключително значими с напредването на възрастта на Бия. Синът на президента, Франк Бия имаше по-видимо наличие паралелно до татко на деянията. Някои считат, че той се нарежда като вероятен правоприемник на Пол Бия.

Съществуват и опасения, че след края на дългия мандат на президента, в страната с над 200 разнообразни етнически групи може да настъпи безпорядък.

" Бия не е отделил време, с цел да приготви правоприемник, някой, който би могъл да наследи властта му ", предизвестява Моно.

Според изданието " Африка доклад " обаче, той в действителност приготвя собствен правоприемник - Аламин Усман Мей, наследник на негов непосредствен съдружник, считан от президента на практика за доведен наследник. Той е привикнал с политическите игри в столицата Яунде, няма мощни врагове, произлиза от недоволните от ръководството северни елементи. Ако президентът го уточни за собствен правоприемник, има всички шансове наследяването да премине сполучливо и да се избегне война сред клановете.

В Камерун на процедура няма мощни военни водачи, които да извършат боен прелом по образеца на други страни от района. Президентът Бия е взел ограничения това да не се допусне, смятайки известните военни за опасност, отбелязва изданието.

А до момента в който моментът пристигна, тематиката за възможния правоприемник на Бия остава табу в Камерун.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР