Бий, за да те помнят и уважават. Вече мина половин

...
Бий, за да те помнят и уважават. Вече мина половин
Коментари Харесай

Англия се сети за единствения българин, вкарвал на Уембли-Гунди

Бий, с цел да те помнят и почитат. Вече мина половин век от великия гол на Георги Аспарухов-Гунди на "Уембли ", самият той не е на този свят от 48 години, само че легендата за него е още жива и надали в миналото ще угасне. И това си проличава от обстоятелството, че за него си спомнят и в Англия след толкоз доста години.

В навечерието на мача сред "Трите лъва " и България още веднъж на митичния "Уембли " в евроквалификация, едно от най-авторитетните издания на Острова - вестник "Гардиън ", помести голям материал, отдаден на легендата на българския футбол и Левски.

Той е отдаден на живота и кариерата на Гунди, само че главно място в очерка заема точно попадението на 11 декември 1968 година, когато Аспарухов минава като на церемониал пред отбраната на настоящия международен първенец и отбелязва ужасно попадение, което към момента англичаните си спомнят.

Изданието напомня и случката с фланелката на българския футболист от оня мач. След края му той я разменя с Мартин Питърс, който пък на собствен ред по-късно я подарява на музея на Уест Хем. А пък актуалният капитан на България Ивелин Попов я изплаща и в този момент тя отново е в България.

"Гардиън " в детайли разказва живота, а и гибелта на Гунди, заключавайки, че "такива футболисти не могат да се видят всеки ден ". А това е откъс от легендата Боби Чарлтън, който тогава играе с екипа на Англия против България на Гунди.

И макар че двата национални тима са изиграл към този момент 10 мача между тях, а половината от тях са на "Уембли ", никой с изключение на гениалния художник с топка в крайници не се е разписвал на митичния стадион, а единственият различен роден футболист с попадение в британската мрежа е починалият Георги Марков, който го прави в евроквалификация на 9 юни 1999 година
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР