Бившият здравен министър д-р Илко Семердижев заяви, че не подкрепя

...
Бившият здравен министър д-р Илко Семердижев заяви, че не подкрепя
Коментари Харесай

Илко Семерджиев не подкрепя идеята за реформа в Спешна помощ

Бившият здравен министър доктор Илко Семердижев съобщи, че не поддържа концепцията на шефа на здравната комисия Антон Тонев парамедиците да са в колите за спешна помощ, а лекарите в лечебните заведения. Това съобщи той в предаването „ Денят онлайн “ по NovaNews.

„ Ако свалите равнището на лекарската помощ в Спешното до равнище парамедик, можете да предположите какво ще е качеството на здравната помощ. Той може да асистира незабавен пациент по време на превоза му. Няма система, без значение от това по какъв начин сте я финансирали, в случай че няма добър доктор с хуманно отношение, който да работи. Парамедиците имат своята роля, само че когато ги съпоставяме с дипломирани лекари или лекари със компетентност, се разграничават. Имахме парамедици, които се образоваха, като огромна част от тях се отхвърлиха от активността и сами почувстваха, че не са задоволително готови. Това е събаряне на качеството на здравната помощ “, изясни той и акцентира, че промяна в опазването на здравето би трябвало да бъде осъществена, само че тъкмо в противоположната посока.

Семерджиев разяснява и тематиката дали лечебните заведения би трябвало да спрат да са търговски сдружения – теза, която поддържат от Българска социалистическа партия.

„ Спомняме си, че даже в предизборната акция беше налагана концепцията, че лечебните заведения би трябвало да бъдат дерегистрирани като търговски сдружения. Ако приемем, че болничното заведение е постройка, тя има стопанските си разноски и те би трябвало да се ръководят. Медицинската активност не се прави от Търговския закон.Съществуват толкоз доста регулации, които са приложени към здравната активност. Има огромно комплициране. Не можем да пришиваме стопанските разноски върху здравната активност “, разясни някогашният здравен министър.

По думите му комерсиалните сдружения са юридически лица и в този смисъл не се занимават с лекуването на пациенти.

„ Това прави медицинският личен състав. Лечебната активност е контролирана от Закона за здравето, Националния рамков контракт, от стандартите за добра здравна процедура, клиничните пътеки. Здравната стопанска система би трябвало да бъде разграничена от медицината “, безапелационен бе доктор Семерджиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР