Бившият защитник на фалиралия ЦСКА Сивард Спрокел е спечелил делото,

...
Бившият защитник на фалиралия ЦСКА Сивард Спрокел е спечелил делото,
Коментари Харесай

ФИФА удари жестоко ЦСКА, плаши с изхвърляне на България от Европа

Бившият бранител на банкрутиралия ЦСКА Сивард Спрокел е спечелил делото, което водеше против ЦСКА във ФИФА.

Така алените ще би трябвало да платят на бранителя 167 000 евро плюс лихвите от 2015 година насам, излиза наяве от решение, което е от 13 февруари 2020 година.
Освен това ЦСКА е санкциониран от ФИФА с 15 000 швейцарски франка, оповестява Спортал.

След приемане на решението българският клуб има 30-дневен период, в който да заплати дълга към Спрокел и наложената санкция. Ако това не бъде сторено, ФИФА подрежда на БФС автоматизирано да наложи възбрана за регистрация на нови играчи, до момента в който алените не се издължат. От ДК на ФИФА уведомяват, че при отвод на БФС да приложи глобата, то България ще бъде извадена от шампионатите под егидата на ФИФА.

Решението на ФИФА може да се апелира от ЦСКА пред КАС в 21-дневен период.

До делото се стигна, защото юристите на Сивард Спрокел упорстваха ЦСКА да бъде приет за състезателен правоприемник на банкрутиралото сдружение ЦСКА, с цел да може футболистът да си получи парите от новия клуб. Тезата им е, че този клуб употребява името, емблемата, цветовете и стадиона на банкрутиралия ЦСКА. А също по този начин на уеб страницата пишело, че са припознали купите и купите на армейците. От своя страна юристите на ЦСКА настояват пред Дисциплинарната комисия, че това не е по този начин и новият клуб е правоприемник на Литекс.

В последна сметка ДК към ФИФА признава ЦСКА за състезателен правоприемник на банкрутиралия ЦСКА що се касае до задълженията на банкрутиралия клуб.

Световната футболна централа стимулира решението си по следния метод:

„ Първо се приема, че новият Клуб признва, че когато групата бизнесмени закупуват компанията „ PFC Litex Lovech AD “ - юридическото лице зад клуба Литекс Ловеч - при започване на сезона 2016/2017 година, главната концепция е да се поддържа и отразява историческата спортна история на първичния Длъжник, който към този момент е разгласен в неплатежоспособност. В допълнение се отбелязва, че цветовете, употребявани от истинския Длъжник и новия клуб, са идентични, както и логото, адреса и стадиона. Освен това ДК отбелязва, че името на двата клуба е доста сходно и че съгласно формалния уеб страница на новия клуб те споделят една и съща история и спортни достижения.

Във връзка с това ДК отбелязва изказванието на новия клуб, че купува избрани лога и други търговски марки от масата на несъстоятелността на първичния дебитор. Въпреки това ДК взема поради, че новият клуб твърди, че има разнообразни притежатели, лицензи, футболни тимове и юридически права от първичния дебитор, което допуска, че първият не може да се смята за правоприемник на втория.

Изхождайки от всичко това, а и от решение на КАС, че новият Клуб употребява детайли, които съставляват идентичността на първичния дебитор, смята, че тези детайли надвиват над причините, изложени от новия Клуб. В резултат на това ДК смята, че въз основа на информацията и документите няма друга опция, с изключение на да направи извода, че новият Клуб, ПФК ЦСКА-София, наподобява е състезателен правоприемник на първичния дебитор (б.а. ЦСКА).”

За разлика от Спрокел, други двама кредитори на банкрутиралия ЦСКА – футболистът Иван Боладо и мениджърът Хоакин Уриарте, няма да получат надлежно 270 000 евро и 40 000 евро, макар че ФИФА признава тези отговорности. Изтъкнатата от ДК причина е, че при отбраната на двамата има значителен пропуск – те не са потърсили дължимите им суми в производството по неплатежоспособност пред българския съд.

Спрокел е направил това. Там синдик Дора Милева му присъди 19 853 лв., само че посредством ФИФА футболистът ще вземе доста над тази сума.

Всички наранени страни имат 21-дневен период, в който могат да апелират решенията на ФИФА пред КАС.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР