Бившият заместник-министър на културата Димитър Дерелиев е разследван от прокуратурата

...
Бившият заместник-министър на културата Димитър Дерелиев е разследван от прокуратурата
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва бивш зам.-министър на културата за корупция

Бившият заместник-министър на културата Димитър Дерелиев е разследван от прокуратурата " за корупционно държание " поради избора на планове за културната стратегия на европредседателството. Това оповестява в понеделнишкия си брой в. " Сега " като се базира на писмен отговор на министъра на културата Боил Банов на въпрос на депутатката от Българска социалистическа партия Кристина Сидорова.

Сигналът до прокуратурата е подаден от вицепремиера Валери Симеонов. В момента Дерелиев е един от шефовете на компанията " Ню Имидж ", която има киноцентъра в Бояна. Банов признава в писмен отговор до Сидорова, че против Дерелиев се води досъдебно произвеждане, само че отхвърля да даде повече детайлности.

" Към сегашния миг по случая е формирано досъдебно произвеждане, като в Министерството на културата няма данни какъв е неговият предмет. До изговаряне на способените органи министерството не може да си разреши да заеме позиция, отвън законовата по проблема. Министерството е разполагаем при нужда да спомага за изясняване на обективната истина по случая ", се споделя в писмото на Банов. Той акцентира още, че няма сигнали за корист от страна на министерството.

През декември предходната година фонд " Култура ", където началник на управителния съвет е Банов, утвърди по културната стратегия на председателството 55 хрумвания на обща стойност 1.65 милиона лв.. С приключването на процедурата в културните среди се надигнаха гласове, че спечелилите планове са предпочетени по неразбираеми критерии от жури с ръководител Боян Биолчев. Пълният състав на журито по този начин и не бе разгласен.

Димитър Дерелиев бе зам.-шеф на културното министерство в първото държавно управление на Бойко Борисов, когато министър бе Вежди Рашидов. Ресорите му бяха кино и спектакъл. През 2010 година той бе освободен от премиера с думите, че " ги е забъркал такива, че основава напрежение в гилдията и не може да продължи да е заместник-министър ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР