Бившият заместник-министър на финансите Красимир Катев е окончателно осъден за

...
Бившият заместник-министър на финансите Красимир Катев е окончателно осъден за
Коментари Харесай

ВКС направи условна присъдата за катастрофа на бивш зам.-министър

Бившият заместник-министър на финансите Красимир Катев е дефинитивно наказан за злополука, станала преди близо 8 години. Върховният касационен съд понижава ефикасната присъда на Катев и я прави условна, заяви прокуратурата. Катев е лишен от брошура за 6 години.

При злополуката починаха двама души, а тъщата на Катев, която се возеше в неговата кола, пострада съществено.

В обвинителния акт против Катев се споделя, че на кръстовище за кариера " Момчил "  в посока Балчик той навлязъл в лентата за насрещно придвижване с висока скорост и при съвсем преден удар причинил гибелта на другия водач, който бил недееспособен. По-късно умрял и неговият сателит, като и двамата мъже от другата кола били без защитни колани.

През 2016 година Окръжният съд в Добрич даде ефикасна присъда на Катев - 4 години затвор. Тя бе понижена от втората инстанция на 3 години и половина, само че остана ефикасна. Апелативните съдии одобриха, че Катев е направил всичко, зависещо от него, с цел да помогне на потърпевшите. От правосъдното решение обаче стана ясно, че помощта на Катев след злополуката е единствено за неговите близки. Той не е подхванал нищо, с цел да откри къде се намира другият автомобил и дали в него има потърпевши. Докато оказва помощ на околните си, гибелта на водача на другата кола, към този момент е била настъпила и не е можело да му се помогне. Спътникът му обаче е бил жив, написа апелативният съд и прие поведението на Катев за отегчаващо виновността му. " Подсъдимия не е показал никакъв интерес към  положението на другите потърпевши, като действително е имал такава опция, откакто е оказал помощ на своите родственици, защото не е получил контузии, бил е в положително положение, за което твърди в своите пояснения. Дори в един следващ миг, в който е научил от пристигналите на място чиновници на полицията, че има други потърпевши, не е направил опит както да се приближи до тях, както и да се осведоми за тяхното положение ", написа в правосъдното решение. От решението става също ясно, че починалият водач е бил недееспособен, само че дейностите му нямат принос за злополуката.

Апелативните магистрати се занимаваха за повторно с проблема, откакто един път дадоха 3 години и половина затвор на Катев. Пролетта на 2018 година Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане във Варна, тъй като двете експертизи дават разнообразни изводи за мястото на удара, а първия път апелативният съд ги е употребил изборно. При новото гледане апелативните съдии желаеха нови експертизи, а по-късно делото беше отлагано няколко пъти и това го забави с месеци. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР