Бившият зам.-министър на здравеопазването Димитър Петров коментира на влизане в

...
Бившият зам.-министър на здравеопазването Димитър Петров коментира на влизане в
Коментари Харесай

Уволненият зам.-здравен министър бил притеснен от 4 проблема при антигенните тестове |

Бившият зам.-министър на опазването на здравето Димитър Петров разяснява на влизане в КПКОНПИ, където бе извикан поради сигнал за нарушавания в процедурата за закупуване на бързи антигенни проби на възпитаници, че има четири казуса.

По-рано през днешния ден комисията, ръководена от някогашния основен прокурор Сотир Цацаров, разгласи, че в Министерството на здравеопазването по този мотив.   

Според Петров първият проблем е за какво тази процедура е разграничена на четири.

" Обявяват се 4 процедури за едно и също нещо . Логиката е да се направи една, която да е със седмични графици какъв брой теста да се доставят ", сподели Петров.

Вторият проблем бил за какво тази процедура се води от лице, на което това не му е работа и не е в ресора му - от началника на кабинета на министъра Лидия Чорбанова. Според Петров тя е в компетенциите на зам.-министър Златанов, а той стои изолиран от процеса.

Третият проблем бил, че първият път са били сложени изискванията - втората компания, която се яви, да ѝ се разреши няколко дни да не подписва контракт.

" След това се забавиха още дни и най-после се провали доставката, като по този начин половината възпитаници от 1. до 4. клас не съумяха да тръгнат на учебно заведение ", разяснява уволненият заместител на Стойчо Кацаров.

Петров сподели, че е предложил да се мине към идващите компании, с цел да се съблюдава срокът, само че това не е направено.

Освен това при втората процедура са били изменени изискванията за неустойки. Обявени са като 0.5% дневно, след което по предписание на министъра са направени на 10%. Това означавало, че в случай че има закъснение, компанията ще е на загуба. Поради тази причина първите 5-6 компании са се отказали, уточни той.

" Не е толкоз казусът в цените. Днес ми направи усещане - господин министърът твърди, че били ниско, тъй като били заложили 12 млн. за милион и половина проби, пък били купили четири и половина. Като видях тази сума, аз малко се озадачих и ги питах от кое място са измислили тази цена от 8 лв., като от аптеките същите проби са 6-7 лева се купуват на дребно. Те паднаха на по 2,50 - 3,50 лв. ", съобщи още Петров.

Но най-вече го тормозил фактът, че за огромните възпитаници две седмици са се забавили тестванията, което забавило и тръгването им на учебно заведение. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР