Бившият зам.-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа е осъдил Главна

...
Бившият зам.-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа е осъдил Главна
Коментари Харесай

Обвинен за подкуп зам.-министър осъдил прокуратурата за над 60 000 лева

Бившият зам.-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа е осъдил Главна прокуратура.. Обезщетението, което той би трябвало да получи, е в размер на 60 832 лв.. Това показва самият той в имотната си декларация пред Сметната палата. Изпълнителният лист е по гражданско дело, което Раиф Мустафа е спечелил, предава Епицентър.бг.

Настоящият ръководител на Общинския съвет в Кърджали заведе дело против Главна прокуратура по Закона за отговорността на страната и общините за вреди (ЗОДОВ) поради делото за рушвет против него, по което бе дефинитивно оневинен от Върховния касационен съд (ВКС) през 2013 година

До обвиняването за рушвет против Мустафа се стигна, откакто през юни 2009 година беше извършена най-показната акция на ДАНС с маскирани чиновници, предвождани от тогавашния зам.-градски прокурор на София Роман Василев. Случаят е от последните дни на ръководството на Тройната коалиция, а месец по-късно властта пое първото държавно управление на ГЕРБ, при което сходни акции зачестиха. При остарялото управление на прокуратурата те нормално бяха водени точно от Роман Василев, който напусна правосъдна система. Счита се, че акцията против Мустафа е инспирирана от някогашен народен представител и е обвързвана с депутатските листи за парламентарните избори през 2009 година

Тогава беше арестуван притежателят на компания „ Авто инженеринг " Росен Маринов и упрекнат, че е опитал да подкупи шефа на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури (ИАРА) Марин Димитров. След това бе обявено, че в схемата е забъркан и Раиф Мустафа, който по-късно бе упрекнат за помощник на Маринов. На Мустафа беше наложена парична гаранция от 10 000 лв. и възбрана за овакантяване на страната.

Според обвинителния акт Мустафа е трябвало против сумата от 100 000 лв. да лобира пред шефа на ИАРА, с цел да се отдръпна тъжба, подадена пред Върховния административен съд (ВАС) за прекъсването на социална поръчка за закупуване на катери от организацията. Конкурсът е бил извоюван от компанията на Маринов, само че шефът на ИАРА упорствал поръчката да се приключи. Основно уличаващо доказателство против Мустафа беше листче, на което е записана сумата от 50 000 лв., предопределена за Марин Димитров. Експертизите обаче не потвърдиха изрично, че почеркът е негов. Не се удостовери и тезата, че тази сума е била удвоена след това.

Година по-късно Софийският градски съд оправда Мустафа и Маринов, апелативният съд удостовери присъдата, само че Върховен касационен съд върна делото на САС. При повторното разглеждане апелативният съд призна Мустафа за отговорен и го осъди условно на две години затвор. След това Върховен касационен съд още веднъж върна делото поради неразбираеми претекстове. При третото разглеждане САС оправда подсъдимите, а през 2013 година Върховен касационен съд остави присъдата в действие.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР