Бившият зам.-министър на вътрешните работи посочи, че половината от границата

...
Бившият зам.-министър на вътрешните работи посочи, че половината от границата
Коментари Харесай

Гунев: Летните месеци ще се наложи още полицаи или армията да се включат в охраната по границата

Бившият зам.-министър на вътрешните работи уточни, че половината от границата ни не е механически обезпечена
Липсата на задоволително човешки запас е измежду аргументите за засиления мигрантски поток, а и половината от границата ни не е механически обезпечена. А това ще би трябвало най-малко две години да се направи посредством публични поръчки. Още не сме тръгнали по този път, тъй като няма бюджет. Летните месеци ще се наложи още служители на реда да се включат в защитата по границата или армията. Това сподели някогашният зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев пред Novanews.

„ На българо-турската граница има доста малко хванати – има огромно нарастване на недопусканията. В последните две години има сериозен растеж на мигрантите. По средиземноморския маршрут към Италия е най-много той, към Балканите по-скоро има спад. В момента се командироват в допълнение чиновници от вътрешността на страната. Надявах се да се командироват и европейски гранични чиновници, само че това е невероятно, тъй като те би трябвало да се съпроводят от български преводачи. В момента еврограничарите са под 100 у нас “, изясни той.

Според него наказванията би трябвало да са още по-сериозни. „ Не съм оптимист, че в къс период ще се командироват доста служители на реда, тъй като по този начин ще се оголят обитаеми места. Може да се активизира и армията, само че към този момент не сме чули такива заявки` “, уточни Гунев.

Той счита, че успеваемостта на законодателната рамка би трябвало да се усъвършенства. „ Прокуратурата се спогажда и дава условни присъди или няколко месеца затвор, а това не трябва да се случва. Трябва да се търсят оптимални санкции. От една до 5 години затвор би трябвало да е наказването за превеждане през границите, както и да стигат до 10 години. Влизането в Шенген е обвързано с решаването на мигрантския проблем, само че влизащите в Австрия и Холандия го вършат през Италия, не през България “, разяснява още Филип Гунев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР