Бившият южнокорейски президент И Мюн-бак днес бе осъден на 15

...
Бившият южнокорейски президент И Мюн-бак днес бе осъден на 15
Коментари Харесай

Бивш президент на Южна Корея осъден на 15 години затвор

Бившият южнокорейски президент И Мюн-бак през днешния ден бе наказан на 15 години затвор за корупция, съобщи Агенция Франс Прес.

И Мюн-бак (76 г.) - президент от 2008 до 2013 година, бе приет за отговорен за корупция, нелегално заграбване и други закононарушения. Съдът в Сеул го осъди да заплати санкция от 13 милиарда вона (10 милиона евро). 

Бившият водач бе упрекнат през април. Съдът одобри, че той е бил фактическият личния на компания за авточасти, а не – неговият брат, която И Мюн-бак употребявал за основаване на авариен фонд с към 24 милиарда вона.

Експрезидентът бе приет за отговорен, че приел съвсем 6 милиарда вона от „ Самсунг електроникс “ в подмяна на опрощение на президента на компанията, който бе пратен в затвор за укриване на налози.

От „ Самсунг “ отказали да разясняват решението на съда.

„ Въпреки обективните доказателства и правдоподобни показания той отхвърли всички нарушавания и трансферира отговорността на други, казвайки че е бил натопен “, съобщи съдийка в непосредствено предавано предаване на присъдата. „ Взимайки поради всичко, неизбежно е той да получи тежко наказване “, добави тя.

И Мюн-бак не присъстваше на оповестяването на присъдата поради неприятно здравословно положение и в митинг против решението на съда това да бъде излъчено по малкия екран.

Адвокат на някогашния президент съобщи, че в понеделник ще може да каже дали ще апелира.

Всичките 4-ма живи някогашни президенти на Южна Корея са били осъждани за закононарушения, осъществени до момента в който са били на власт. Наследничката на И Мюн-бак – Пак Гън-хе, бе наказана на 25 години затвор и милиони евро санкция за корупция и корист с власт.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР