Бившият военен министър излезе с кратък коментар по повод решението

...
Бившият военен министър излезе с кратък коментар по повод решението
Коментари Харесай

Велизар Шаламанов: 10 Грипена май чакат на склад вече платени, но сделката май няма да стане...

Бившият боен министър излезе с къс коментар във връзка решението на Народното събрание да бъдат закупени още 8 изтребителя F-16. Той освен утвърждава дейностите на Народно събрание, само че вижда опция след вчерашния пробив - да бъде дадена военна помощ на Украйна, опция да тръгнем в вярната посока на смяна, която да бъде в синхрон с нашите съдружници в НАТО. 

Вижте какво написа някогашният боен министър на страницата си във Facebook:

" Много положително решение, след вчерашния пробив нещата потеглят. Сега МО би трябвало да преработи Програмата за предпочитани капиталови разноски, като регистрира парите за вторите Ф-16 и поетите задължения за корабите / въоръжението им, да актуализира с придобиването на заместваща техника, да подреди плановете по цели, с нужни заплащания по години, показа по какъв начин ще усъвършенства уверено административния потенциал за придобиване на нови качества без накърнимост към корупция и волунтаризъм.

Така за месец ще се компенсира забавянето от последните 8 години и ще се върнем към признатата тактика за превъоръжаване и нововъведения в защитата от 3.10.2014 година

После може да продължим смяната в вярна посока към структурита на силите на НАТО, спряна за толкоз дълго време - съвсем 20 години. "

Велизар Шаламанов разяснява в различен собствен пост един различен факт, който има отношение към днешното решение на Народното събрание. А точно:

" Всъщност 10 Грипена май чакат на склад, към този момент платени от държавното управление на Швеция, с цел да не стопират индустриалните линии и да се загуби подготвеност до момента в който се намерят купувачи. Това евентуално е едно от обясненията за какво толкоз упорито министъра и президента упорстват да вземем тези 10 самолета... Естествено това няма да стане, тъй като въпреки всичко сме република с парламентарно ръководство, само че и при първото служебно държавно управление посредством противоречив и след това анулиран конкурс служебното държавно управление потегли да подписва контракт за Грипен. Някои неща не се трансформират - нашите Военновъздушни сили са към този момент 20 години заложници на МиГ-29 (Русия), а от 8 години и на Грипен. Малко остана - с извеждането от въоръжение на платформите от времето на Варшавския контракт и действителната интеграция на армията ни в структурата на силите на НАТО тези рецидиви от комунистическото минало ще отпаднат, стратегиите във военните учебни заведения и академията ще минат от съветска литература на такава от НАТО и след още 5-10 години армията ни ще е друга, т.е. в края на прехода от 40 години към 2029-2032. Най-важната стъпка направихме през 1999 година с Военната теория и План 2004, само че смяната постоянно лишава време, изключително в случай че има такава опозиция, каквато в България и в частност в армията, подклаждана непрекъснато от Кремъл. Важното е, че даже и Политическа партия към този момент узряха за смяна. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР