Бившият военен министър и лидер на БЗНС Николай Ненчев коментира

...
Бившият военен министър и лидер на БЗНС Николай Ненчев коментира
Коментари Харесай

Николай Ненчев разкри пред ПИК стратегията на Путин за масови безредици в България – активира паравоенни формирования и ни залива с бежанци, които тръгват на Запад. Армията му има подвижни крематориуми

Бившият боен министър и водач на Български земеделски народен съюз Николай Ненчев разяснява извънредно за ПИК стратегическите упоритости на Владимир Путин освен към Украйна, само че и визията му да конфигурира своя марионетна власт през резидентурата си и паравоенните формирования в България. На са изключени безредици на наша земя, позволява Ненчев.

- Г-н Ненчев, запитвам ви като боен специалист, какви са стратегическите цели на Путин в Украйна, до каква степен може да стигне този спор?

- Очевидна е пълномащабната съветска намеса в Украйна. Твърди се, че още в границите на деня може да падне и Киев. Новост от последните часове са всеобщите митинги в Русия – и в Санкт Петербург, и в Москва. Там хората към този момент не се опасяват. Излязоха интелектуалци, хора на изкуството. Те ще продължат и в европейските столици, в София също.
свързани новини331142на 25.02.202268896на 08.07.2021
- Ако Путин завземе Киев, в случай че смъкна Зеленски, в случай че даже го ликвидира физически със фамилията му като Чаушеску, какъв е сюжетът по-късно?

- Това е покруса, която е пред очите ни. Вече разбираме за избити 13 военнослужещи, към този момент публично се сподели за 137 убити от Украйна. Вероятно са доста повече. Това надвишава човешката визия за свирепост, колкото и да съм го допускал. Чета в непознатата преса за преносими крематориуми, в които се изгарят телата на съветски бойци, с цел да не се върнат в ковчези.

- Каква власт би могъл да конфигурира Путин в Киев, тъй че тя да има законно самопризнание от международната общественост?

- Власт под негов надзор няма по какъв начин да бъде приета. Особено откакто Зеленски излезе и съобщи, че той е цел номер едно, а фамилията му – цел номер две. Това е жена, това са деца. Това е вандалщина, това не е познато от десетки години. Това е геноцид от страна на Путин. Ставащото взима напълно заплашителни размери.

- Стратегическа неистина и агитация ли беше изказванието на Путин, че пази рускоезичното население в Луганск и Донецк от експанзията на Зеленски?

- На този човек не може да се има вяра. Той твърдеше, че под никаква форма няма да задейства войските си за война, че това е единствено едно обучение наоколо до границата, в Беларус и в акваторията на Черно море. В един миг се оказа, че този човек е праволинеен. Нахлу със 150-хилядна войска, а те евентуално са и доста повече.

- Защо НАТО и Европейски Съюз не можаха да решат казуса през Минските договорености и формата Нормандска четворка, какво не научиха от урока „ Крим “?

- Разбирам и позволявам, че доста хора не могат да вдървен това. Чувам доста крайни оферти – НАТО незабавно да се активизира, да подкрепи, в това число и с влизането на натовски войски.

- Може ли по правилник НАТО стремително да одобри Украйна и това не би ли означавало Трета международна война?

- Да. Това значи – Трета международна война. Това би трябвало да се опита да го разбере и предотврати европейската и атлантическата дипломация. Трябва да се опитаме да влезем в смисъла на това, което се прави. Мисля, че то дава резултат. Разбира се, това ще бъде с цената на доста жертви. Оттук нататък Путин няма потребен ход. Нито може да бъде омилостивен, нито ще се изтегли. Би могъл да договаря на един доста по-късен стадий, само че не знам с кого. Всичките му информационни канали в дипломацията са прекратени. Риториката и на президента Байдън и на европейските водачи в прав текст го назовава „ палач “. Как тези водачи биха обяснили на личните си нации, че все пак са подготвени да договарят.

- Прав ли е водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, като споделя, че при канцлер на Германия Ангела Меркел, Путин не би нахлул в Украйна, значи ли, че другите европейски водачи нямат нейния престиж?

- Не мисля, че е тъкмо по този начин. Германия в началото имаше доста мека позиция по отношение на Путин. Дори се въздържаха, отхвърлиха да дават оръжие и техника на Украйна. Само дни преди спора канцлерът Шолц се отхвърли от „ Северен поток “ 2, което бе доста мощен ход. Те вършат огромен компромис, съзнавайки, че те са подвластни на 40% от съветския газ. Путин е непредвидим. Той е изгубил трезвия си взор за света, с него не може да се договаря. Но диктаторите постоянно свършват по еднакъв метод.

- Колко огромни ще са вредите за дребна България и единствено с сферата на стопанската система ли ще се лимитират?

- Мисля, че Путин ще предприеме различен вид тактика по отношение на страни като България. Още през вчерашния ден насочих мощен апел към основния прокурор да следят изкъсо и да ревизират каква е активността на всички паравоенни формирования в България. Често те са прикрити зад активността на неправителствени организации и ще се засилват в идващите няколко дни. В огромна степен те ще бъдат окрилени от триумфите на Путин в Украйна. Очаквам предизвикването на всеобщи вълнения в България. Затова тези структури неотложно би трябвало да бъдат сложени под надзор. Още като министър в Съвет по сигурността бе споделена доста притеснителна информация за тези формирования. Нека не забравяме, че русофилските организации също са доста мощни. Да не забравяме, че в съветското посолство единствено преди няколко месеца бяха посочени и изгонени няколко разузнавачи. Не слушам в този момент и една дума има ли ги тези хора. Ако те не бъдат отстранени, ще стигнем до всеобщи конфликти.

И по какъв начин беше призната декларацията в Министерския съвет, която ни показа министър председателят Кирил Петков? Тя беше ясна, мощна, само че в Народното събрание Българска социалистическа партия не поддържа тази декларация.

- Какво казвате с това, какъв е политическият подтекст?

- Попитайте Корнелия Нинова по какъв начин е гласувала в Министерския съвет, подкрепила ли е декларацията. Ако пък я е подкрепила, за какво групата и в Народното събрание не го прави. Значи има нещо гнило, доста рисково. Т.е. обединението се разпада. Ясната позиция на премиера, както и допусках, провокира ответни реакции по отношение на него. Допускам, че президентът Радев е бил в доста огромна степен заставен да се произнесе по метода, по който го направи през вчерашния ден. В същото време пък министърът на защитата имаше диаметрално-различна позиция и продължава да я отстоява.

- Не влизаме ли тук в хипотезата, че Румен Радев приготвя нов политически инженеринг, откакто планът му с Харвардите е неуспех?

- Тук отново отправям вашето внимание към рисковата роля на Путин. Това ще бъде съветската тактика. Те може и да са имали някакви илюзии във връзка с Кирил Петков, само че той зае друга позиция предвид на срещите и контактите, които имаше през последните дни в Брюксел и в границите на НАТО. Затова позволявам, че Кирил Петков няма да отстъпи от тази решителност на Алианса.

- Какво се случва в случай, че ръководещата коалиция не е единна?

- Направи усещане, че Политическа партия ПП, Има Такъв Народ и Демократична България застанаха с обща декларация. Къде е четвъртият сътрудник? Казвам, че от това може да произтече тежка политическа рецесия.

- А казвате ли, че Путин има упоритостите, опциите и стратегическата визия да подмени властта в България?

- То би могло доста елементарно да стане. Затова ние би трябвало да имаме изпреварващ ход. Дълбоко уверен съм, че тук съветската резидентура, разузнаването му не стоят със скръстени ръце, наблюдавайки този развой. Затова не са удовлетворени. Едва ли са удовлетворени от тъкмо този министър-председател поради позицията му. Въпрос на време е Кирил Петков да се еманципира от президента Радев. Той неотложно би трябвало да в профил военния министър, тъй като е неприемливо един министър на защитата в тази тежка за България обстановка да няма мнение. Проблемът е, че поради тези слаби пунктове той ще влезе в несъгласие с Радев и ще има още един зложелател в негово лице. Знаем чий представител е в Министерския съвет Янев.

Липсва обаче каквато е и да е тактика на Министерски съвет по спора в дълготраен проект. Това от опозицията и ГЕРБ го приказваме от месеци. Съвсем скоро ще бъде поискано от нас в България да бъдат разположени съюзнически войски и техника. Решението би трябвало да го вземе Народното събрание. Смятате ли, че Българска социалистическа партия ще поддържа такава позиция? Това е действителна политическа рецесия и тя ще се експлицира в идващите няколко дни.

- Какво се случва тогава?

- Ами Българска социалистическа партия би трябвало да отпаднат от управническия формат. Но тъкмо в този миг не трябва да се позволява да се стигне до избори, които ще бъдат разгром за България и ще бъдат напълно под контрола на едни непознати служби. Тогава министър-председателят би трябвало да одобри събитието да бъде в малцинство, само че да разчита на ГЕРБ и Движение за права и свободи във връзка с евроатлантизма.

- При този политически разлом луфтовете за сигурността могат ли да бъдат обрани от професионализма на службите и армията?

- Службите бяха обезглавени от Радев. Работил съм и съм получавал отчети, по тази причина мога да кажа единствено положителни неща за тях. Службите работят професионално. Друг е въпросът какво им е разпоредено на тях. Те ще са лоялни и ще слушат гласа по подчиненост на този, който ги е назначил. Този надзор е прекомерно рисков. Те би трябвало да работят за националните ползи, а не за министър-председателя или за президента. Колкото и да е мъчно в такава обстановка. Смятате ли, че в съветското посолство не са наясно с този кризис? Смятате ли, че тази информация не е към този момент на бюрото на Путин и че доста елементарно тъкмо в подобен спешен миг той не би могъл да инсценира тук разнообразни публични конфликти, с цел да откри мотив да отклони България от нейния път. И в случай че успее да изведе страната ни от НАТО и Европейски Съюз, това ще е голям триумф за него. Това ще разтресе структурата за сигурност в Европейски Съюз и Европа.

- Възможна ли е ориентирана по сюжет бежанска вълна от Украйна, която да ни залее?

- Тя към този момент е реалност. Виждате стотици и хиляди хора на границите с Румъния. Ние имаме над 250 000 бесарабски българи, които са на територията на Украйна. Какво вършим с тези хора, в случай че решат всеобщо да изоставен Украйна и да се насочат към България? Ние в никакъв случай не сме правили планове за повече от 80 000 души. Само през вчерашния ден поръчката е за 4000. А в случай че е квалифициран геноцид, какво ще вършим с тези хора? Ами драмата със „ златните паспорти “? Не допускате ли, че тези хора ще станат жертва точно на тази мафия, която ще се опита да се възползва от страданието им? Дали през техните български паспорти няма да бъдат инфилтрирани и внедрени хора със напълно други планове? С българските си паспорти и персонални карти те могат да се насочат към Западна Европа.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР