Бившият военен министър и два пъти служебен премиер Стефан Янев

...
Бившият военен министър и два пъти служебен премиер Стефан Янев
Коментари Харесай

Защо се смразиха Румен Радев и Стефан Янев? 


Бившият боен министър и два пъти длъжностен министър председател Стефан Янев ще учреди на следващия ден в четвъртък, 5 май, своя политически план с името „ Български напредък “. Очакванията, че това точно ще е партията, най-близка и под покровителството на президента Румен Радев обаче претърпяха цялостен провал в последната седмица.

Още преди към месец президентът даде явен знак, че няма да поддържа политическото инженерство на един от най-близките си хора. Припомняме, че Янев бе негов консултант в първия му мандат на „ Дондуков “ 2, след това на два пъти бе посочен от Радев за длъжностен министър председател и бе натрапен като боен министър в кабинета на четворната коалиция.

Въпреки това Радев изненадващо подлага на критика Янев за беззъбата му позиция при започване на войната на Русия против Украйна, когато Янев я назова „ интервенция “. Така на практика президентът поддържа Кирил Петков за уволнението на министъра.

Миналата седмица дефинитивно стана ясно, че Радев няма никакво желание да дава рамо на следващата политическа мощ. Във фейсбук неговият консултант по сигурността Димитър Стоянов написа единствено едно изречение: „ Новият „ напредък “ се е задал на хоризонта! А не, благодаря! “.

Каква е повода за разрива сред Румен Радев и Стефан Янев? Според разнообразни източници още през февруари, когато планът е бил единствено в зародиш, хора от обкръжението на Стефан Янев са имали срещи с някои от най-богатите български предприемачи и са поискали финансова помощ за своята партия.

В това няма нищо неприятно и нелегално. Неморалното обаче е, че те са вървели напред с името на Румен Радев и са убеждавали бизнеса, че „ Български напредък “ е план на президента. Точно поради тази корист президентът изрично е отказал да припознае „ Възхода “ за своя партия, написа „ Галерия ”.

Новата партия се е възнамерявала от момента, в който Стефан Янев беше отхвърлен от поста боен министър в държавното управление на Кирил Петков поради водене на „ лична външна политика “.

Формалният мотив беше изказване на Янев, в което той не назова съветската инвазия в Украйна „ война “, а „ военна интервенция “ – термин, употребен от Русия и Путин.

В редица медийни изявления за дясна ръка на Янев е посочена Ралица Симеонова, която беше шеф на политическия му кабинет като служенбен министър председател, а по-късно негов заместник-министър във военното ведомство.

В деня, в които освободи този пост, тя написа, че всяка рецесия е и опция. „ Осезаемо е чувството, че това действително е политика на различен държавен индивид, а нашите институции играят ролята просто на проводник “, написа Симеонова във фейсбук.

Според осведомени е допустимо в новата партия да се включат някогашни министри от двата служебни кабинета, водени от Янев, както и загряващи край политическата тъч линия професори.
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР