Бившият вицепрезидент на Зимбабве Емерсон Мнангагва, който се завърна вчера

...
Бившият вицепрезидент на Зимбабве Емерсон Мнангагва, който се завърна вчера
Коментари Харесай

Бившият вицепрезидент Мнангагва става президент на Зимбабве, обеща `нова демокрация`

Бившият вицепрезидент на Зимбабве Емерсон Мнангагва, който се завърна през вчерашния ден от заточение, ще постави в петък клетва като президент на страната на мястото на подалия оставка Робърт Мугабе. 

По време на протест в столицата Хараре Мнангагва разгласи, че страната влиза в нов стадий на демокрацията. 

" Народът сподели думата си. Гласът на народа е глас Божи ", сподели Мнангагва пред хиляди поддръжници, събрали се пред централата на ръководещата партия ЗАНУ-ПФ, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

93-годишният Мугабе подаде оставка, откакто предходната седмица властта беше завзета от армията, а президентът беше подложен под домакински арест. Мугабе не съблюдава поставения му ултиматум от ръководещата партия и против него стартира процедура за импийчмънт. В последна сметка президентът въпреки всичко подаде оставка във вторник, когато към този момент бяха почнали дебатите за импийчмънт.

С това беше комплициран завършек на ръководството му, траяло близо 40 години. 

Навремето Робърт Мугабе бе прославян като воин от битката за национално избавление на Зимбабве, само че след това той се трансформира в деспот.

Емерсон Мнангагва се завърна в родината си през вчерашния ден. Той избяга в Южна Африка, след като беше уволнен от Мугабе при започване на ноември, тъй като се опасяваше за живота си.

Речта на 75-годишният Емерсон Мнангагва бе първата му обществена изява след идването му от чужбина. В нея той благодари на въоръжените сили за това че са съумели по кротичък път да поемат контрола в страната.

По-рано през днешния ден той се срещна с Мугабе, а след това беседва и с военни командири, сподели пред ДПА чиновник от министерството на информацията.

През това време хиляди зимбабвийци чакаха с часове под жаркото слънце пред постройката на ЗАНУ-ПФ с вярата да зърнат новия си водач.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР