Бившият вицепрезидент на Зимбабве Емерсон Мнангагва, чието уволнение доведе до

...
Бившият вицепрезидент на Зимбабве Емерсон Мнангагва, чието уволнение доведе до
Коментари Харесай

Бившият вицепрезидент Мнангагва е вероятният нов лидер на Зимбабве

Бившият вицепрезидент на Зимбабве Емерсон Мнангагва, чието уволняване докара до изненадващата оставка на дългогодишния държавен водач на страната Робърт Мугабе, скоро ще се закълне като новия и идващ президент на страната. Това оповестява Би Би Си, като цитира информация на държавната телевизия на Зимбабве. 

Клетвата се чака да бъде в петък. 

Емерсън Мнангагва напусна Зимбабве преди две седмици и отиде в Южна Африка, заявявайки, че се притеснява за живота си, само че ще се завърне в родината през днешния ден, предава локалната телевизия. Неговото уволняване от ръководещата партия докара до намесата на военните в Зимбабве, които със мощ сложиха завършек на 37-годишното ръководство на Мугабе. Той подаде публично оставка през вчерашния ден в  писмо до Народното събрание, събрал се да заседава по процедура за свалянето му от власт.

Новината докара до огромни празненства в страната тази нощ.

" Искам да поздравя зимбабвийския народ за достигането на този исторически момент ", сподели Мнангагва в изказване след оставката на Мугабе като президент. " Заедно ще осигурим кротичък преход за затвърждаването на нашата народна власт и ще донесем ново начало за всички зимбабвийци, и ще създадем мир и единение. Връщайки се в родината, чакам с неспокойствие дружно с вас, народа на Зимбабве, да се заемем с политическите и стопански провокации пред нашето обично Зимбабве ", показва той.

Говорителката на Държавния департамент на Съединени американски щати Хедър Науърт съобщи, че след оставката на президента Мугабе зимбабвийският народ желае " нова епоха " и завършек на интернационалната изолираност, съобщи Асошиейтед прес.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР