Бившият вицепрезидент Джо Байдън запази имиджа си стабилен и след

...
Бившият вицепрезидент Джо Байдън запази имиджа си стабилен и след
Коментари Харесай

"Ще ви вземем автоматите", заканиха се демократите на третия дебат в САЩ

Бившият вицепрезидент Джо Байдън резервира имиджа си постоянен и след третия спор на демократите снощи; макар че стана обект на остри офанзиви от съперниците си, те бяха доста по-малко, в сравнение с предходните две събития.

От началото на годината Байдън е любимец в изследванията и се счита за единствения демократ, който би могъл да победи президента Доналд Тръмп в директен конфликт. Критиците му обаче сочат възрастта и незадоволително прогресивните му политики като дефекти.

И след нощес Байдън има преднина пред главните си съперници Бърни Сандърс и Елизабет Уорън; нито един от останалите 17 кандидати (само 7 от които бяха на сцената в Хюстън снощи) няма повече от 4% поддръжка.

Уорън за пръв път се изправи против Байдън, само че съблюдава тактиката си да не подлага на критика останалите демократи. Тя и също толкоз левия Бърни Сандърс също не се сблъскаха директно, въпреки по-късно в конкуренцията общото им поле гласоподаватели евентуално ще се трансформира в проблем.

Най-агресивната офанзива против Байдън пристигна от 44-годишния някогашен министър Хулиан Кастро, който опита да показва, че вицепрезидентът не помни какво е приказвал преди минути и е комплициран поради възрастта си. Оказа се обаче, че грешката е в самия Кастро.

Съветници на Байдън разясниха хода му като " на ниска цена " и използваха случката като образец, че нападенията против Байдън не носят изключително огромна изгода. Сенатор Ейми Клобушар също дефинира това като " персонално и ненужно ".

Байдън завоюва и от това, че другите претенденти припомняха достиженията на администрацията на Барак Обама, в която той бе вицепрезидент.



Основните тематики на дебата бяха опазването на здравето и контрола над оръжията. Предложението " Медикеър за всички ", което ще важи за всеки американец и на процедура ще отстрани частните застраховки, е съществена тематика за разкол сред умерените и левите демократи.

" Аз написах лошотия закон, в случай че мога да се изразя по този начин ", съобщи Сандърс. " Той може и да го е написал, само че аз съм го чела ", отвърна сенатор Ейми Клобушар. Елиминирането на частните застраховки не е " смела концепция, а неприятна концепция ".

Всички обаче са обединени към потребността за стягане на контрола над оръжията. " О, да, ще вземем вашите АР-15 и АК-47 ", съобщи някогашният конгресмен Бето О’Рорк. Той беше и кмет на Ел Пасо, където бял расист мазета 22 души през август, въодушевен от антимюсюлманските офанзиви в Крайстчърч, Нова Зеландия.

След като предложих това, приказвах с продавачи и купувачи на тези оръжия, продължи О’Рорк. И имаше хора измежду тях, които споделиха, че биха се отказали от тях, че това не са оръжия за лов или отбрана, това са оръжия за война и би трябвало да спрат да се употребяват против нас и децата ни, добави той.

Подобни хрумвания – изкупуване на оръжия, възбрана на някои типове и въвеждане на лицензи – бяха политическо самоубийство до неотдавна. Но поредицата всеобщи убийства в последните години промени това. Сенатор Камала Харис употребява това като следващия мотив да нападна директно президента. " Очевидно не той е дръпнал спусъка, само че сигурно туитва мунициите ", напомни тя нападателната му изразителност против малцинства, която въодушеви терориста от Ел Пасо.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР