Бившият вицепремиер и министър от НДСВ Николай Василев смята, че

...
Бившият вицепремиер и министър от НДСВ Николай Василев смята, че
Коментари Харесай

Николай Василев: Две години се занимаваме със соцзадачки, реформи няма

Бившият вицепремиер и министър от Национална движение „Симеон Втори" Николай Василев счита, че пред страната стоят съществени въпроси за решение. Според него от години  има затлачени проблеми  и от десетилетия няма промени.

 

В програма " Точно през днешния ден " по БНР той коментира икономическата обстановка сега и провокациите пред новото държавно управление.

 

  " Наистина считам, че страната наподобява на затънал асаньор, тъй като който и сектор да споменем сега, което и министерство - има затлачени проблеми с години. Реформи няма от десетилетия и в действителност всичките тези съществителни, които бихме употребявали като образци за всички типове стопански политики, които още преди 20 години съм казвал, че това са главните политики в страната, сега изобщо  липсват от  речника, от риториката на всички политици и всички партии. Просто страната се занимава  с по-маловажни тематики, с  едни и същи клишета и сме закъсали и изостанали и е време да се събудим и да вършим напълно разнообразни неща. Представете си младежите - те какви цели имат сега, а обществото с какво ги занимава ", уточни Василев.

 

Относно въпросът с оставката на основния прокурор Василев уточни, че в случай че президентът издаде декрет, ще завърши една дълга сага, която занимаваше обществото с години и цели политически партии се занимаваха единствено с това.

 

" Дано обществото се поуспокои и да стартира да се занимава с по-важни въпроси, тъй като страната е цялостна с проблеми, с нерешени задания, с неназначени хора. Липсват политики в множеството ресори. А ние се занимаваме с едни и същи неща, които до момента не са водили до някакъв огромен резултат ", посочи Василев.

 

Бившият вицепремиер уточни, че в всеобщото подаване на оставки на регионалните шефове от една страна фактически може да се каже, че  предходната власт не желае да оказва помощ на новата и я оставя  да се оправя сама. Но въпреки това той предложи на новите ръководещи да не се оплакват - нито от старите ръководещи, нито от интернационалното състояние, а да работят бързо и да си свършат работа като направят  назначенията и казусът за една седмица ще бъде решен.

 

Василев акцентира, че е от хората, които доста се радват, че има постоянно държавно управление, тъй като от години страната е в безпорядък и липса на промени. 

 

" Персоналният състав ми прави по-скоро позитивно усещане. Хората са много качествени, т.е. казусът не е с личностите на министрите. Това, което ми липсва, е водачеството и посоката на Министерски съвет. Не считам, че страната от много време насам има сериозна тактика и стратегия и ние да знаем накъде отиваме. Не смятам  по този начин, не съм го видял нито в стратегиите на партиите,  нито в риториката на хората, които са на върха на държвата. Просто от години се занимаваме с няколко тематики, които са следващите промени  и актуалзиции в бюджетите. Но не като някаква промяна, а единствено като  разпределяне.  И несъмнено с проблемите в правосъдната система. Но това, че някой доста се занимава с нещо, не значи, че доста е приключил. Означава, че целия потенциал е изсмукан от другите сфери, където нищо не се случва ", коментира Василев.

 

Като позитивен образец той уточни интензивността на новия военния министър с посочения приоритет за рационализация на сухопътните сили. 

 

" В икономическата сфера, не от през днешния ден, а от доста години, въобще не виждам икономическа политика. Нищо съответно не се случва. Не споделям, че стопанската система не върви от време на време добре, макар страната. Но страната промени и дейности не подхваща. Последните години и постоянно държавно управление, и служебно се занимаваха само с такива  - аз ги назовавам соцзадачки  - като борба  с някаква митична далавера,  надзор върху цените - неща, които в пазарна стопанска система, аз не разбирам. Тя не работи по този начин.  Инфлацията не пада, когато имаш надзор върху цените, нито има далавера в пазарната стопанска система, съгласно мен ", допълни Василев. 

 

По думите му влизането ни в еврозаната и Шенген са клишета, които се повтарят от всички политически партии от години без никакъв триумф.

 

" Ние през днешния ден не сме по-близо до Шенген, от колкото сме били преди 10 години, да не кажа 15 години. Еврозаната? Ние също преди години сме били доста по-близо. Подкрепям това, че и това държавно управление приказва, че ще влизаме вътре, само че да забележим дали политиките, които води - водят натам ",  коментира Василев.

 

Той изясни, че през последните две години ръководещите, позволиха доста високи бюджетни дефицити, а в такива положителни за стопанската система години, би трябвало да има бюджетни остатъци.

 

" С тези дефицити незнам дали можем да влезем в еврозоната, само че колкото са по-големи дефицитите - хем не отговоряме на маастрихтския критерии , хем пък това надува инфлацията, където също неотговаряме на критерия и е доста евентуално, макар празните съгласно мен приказки за еврозата, ние отново да не влезем скоро, тъй като не сме го заслужили. А имаше прозорец от цели 10 години, когато ние отговоряхме чудесно на критериите, само че проспахме целия този интервал, напълно го проспахме ", каза икономистът.

 

Той е безапелационен, че постигането на дефицит  от " единствено " 3% не може да е позитивна цел и огромна победа.

 

" Аз съм последовател в положителни години, като в този момент, да имаме бюджетни остатъци, а не дефицити от 3 или 13%  или най-малко уравновесен бюджет ", каза още Василев и добави, че виждаме обаче тъкмо противоположното от страна на ръководещите ни до момента - разбалансиране на бюджетите, промени и актуализации и харчене парите на данъкоплатците.

 

" Сега огромният безпорядък води до съществени проблеми, само че те си ги провокираха сами, нямаше такива проблеми преди тях ", заключи Василев.

 

Той добави, че е обезпокоен за  политическата непоклатимост, тъй като когато се сътвори коалиция сред първата и  втората политическа мощ и  втората от нея - с 37 депутата вземе цялата власт, това е небалансирана обстановка и е рецепта за проблеми.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР