Бившият вицепремиер и министър на здравеопазването в служебния кабинет Герджиков

...
Бившият вицепремиер и министър на здравеопазването в служебния кабинет Герджиков
Коментари Харесай

Бившият вицепремиер Илко Семерджиев е окончателно оправдан за натиск

Бившият вицепремиер и министър на опазването на здравето в служебния кабинет " Герджиков " Илко Семерджиев е оневинен дефинитивно по обвиняването, че е заплашвал шефа на Изпълнителната организация по медикаментите Асена Стоименова да назначи съответен човек за собствен заместител.

Решението е на състав на Върховния касационен съд с ръководител Антоанета Данова и членове Лада Паунова и Даниел Луков и не може да бъде обжалвано или протестирано. (Решението на Върховен касационен съд четете тук)

Според обвиняването през март 2017 година Семерджиев е " използвал заплашване за да принуди орган на власт - изпълнителния шеф на Изпълнителната организация по медикаментите, да извърши нещо, обвързвано с функционалността му, а точно - да назначи съответно лице за заместител изпълнителен шеф на Изпълнителната организация по медикаментите ".

Семерджиев прибегнал до опасност, откакто шефът на организацията отказал под претекст, че бъдещият му заместител е в открит спор на ползи. Подразнен, вицепремиерът заплашил подчинения си с уволняване, твърдеше прокуратурата.

Бившият вицепремиер и министър на опазването на здравето бе оневинен напълно на три правосъдни инстанции. В решението на съда се споделя, че обвиняването през цялото време е било несъставомерно.

Според висшите съдии няма по какъв начин вицепремиер и здравен министър да бъде упрекнат за посягане по отношение на активността на държавните органи, тъй като този текст от закона се отнася за закононарушения, осъществени от жители, които нямат особено качество.

Освен това съгласно магистратите заканите на Семерджиев да уволни Стоименова също не са съставомерни, тъй като по закон има право на това, защото тя му е подчинена, а в това време е отказвала да извърши служебните си отговорности и да назначи собствен заместител. Съдиите одобряват, че преди този момент самата тя е декларирала, че ще напусне, а той дал отговор, че не желае оставката й.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР