Бившият висш представител на американските власти Дейвид Крейн ще оглави

...
Бившият висш представител на американските власти Дейвид Крейн ще оглави
Коментари Харесай

ООН избра американец да води разследването за убийствата при протестите в Газа

Бившият върховен представител на американските управляващи Дейвид Крейн ще оглави следствието на Организация на обединените нации за насилието в Газа, оповестиха от Обединените народи, представени от Българска телеграфна агенция.

Най-малко 140 палестинци бяха убити от израелската войска, която съобщи, че това е станало при защита на границата. От израелска страна в избухналите на 30 март ежеседмични митинги почина един боец.

През май Съветът на Организация на обединените нации за правата на индивида одобри решение да стартира следствие на убийствата. Това провокира гневна реакция от Израел, който съобщи, че го демонизират.

Днес представител на израелското министерство на външните работи отхвърли да разяснява. Израел има дългогодишна процедура да не сътрудничи на следствията на Организация на обединените нации в региона на правата на индивида и да не им разрешава достъп до Газа. Крейн, който ще оглави тричленната проверяваща комисия, е професор по право от Университета "Сиракюз " и съгласно Организация на обединените нации има 30-годишен стаж в американските федерални управляващи, в това число като основен контрольор в министерството на защитата на Съединени американски щати. "От април 2002 до 15 юли 2005 година проф. Крейн е бил основен прокурор в Специализирания съд за Сиера Леоне. Сред упрекнатите от него за този интервал е тогавашният президент на Сиера Леоне Чарлз Тейлър ", съобщи Организация на обединените нации.

Другите комисари, които ще работят с него, ще бъдат Сара Хосейн, бангладешка адвокатка, работила преди по следствия на Организация на обединените нации за правата на индивида в Северна Корея, и Каари Бети Мурунги, член на управителния съвет на кенийската Комисия за правата на индивида и някогашен юрист в Международния углавен съд за Руанда. През март следващата година комисарите ще показват финален писмен отчет. Пред Съвета на Организация на обединените нации за правата на индивида специфичният координатор на Организация на обединените нации за близкоизточния кротичък развой Николай Младенов съобщи, че през миналата седмица е бил на посещаване в Газа, с цел да направи опит за намаление на напрежението.

"Призовах палестинските фракции да не предизвикат произшествия на оградата (на границата сред линията Газа и Израел), неотложно да спрат ракетните и минохвъргачните обстрели и да престанат да хвърлят запалителни хвърчила и балони. Призовах и Израел да отвори граничните пунктове, да спре обстрелите, изключително в обитаеми региони, и да прояви въздържаност към Газа ", сподели той.

"През последните две седмици обаче ситуацията бързо излезе отвън надзор, съвсем до точка, от която няма връщане обратно ", добави координаторът на Организация на обединените нации. Усилията на Обединените народи и Египет успокоиха обстановката, само че единствено в кратковременен проект, съобщи Младенов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР