Бившият вече президент на Косово Хашим Тачи, който днес подаде

...
Бившият вече президент на Косово Хашим Тачи, който днес подаде
Коментари Харесай

Извънредно: Обвиненият за престъпления срещу човечеството Хашим Тачи се е предал на Спецсъда в Хага

Бившият към този момент президент на Косово Хашим Тачи, който през днешния ден подаде оставка, откакто Специалният съд в Хага удостовери обвиняването му за военни закононарушения, се е предал самичък в ЕУЛЕКС, заяви Танюг, като се базира на косовските медии.

На конференция през днешния ден Тачи заяви, че ще отпътува за Хага като жител на Косово, а не като президент, предава Българска телеграфна агенция.

Съдът удостовери и обвиняванията против водача на Демократическата партия Кадри Весели и ръководителя на параментарната група на придвижване Самоопределение Реджеп Селими.

Вчера ЕУЛЕКС арестува и изпрати в Хага и някогашния ръководител на Народното събрание Якуп Красничи.

След потвърждаването на обвинителните актове косовското държавно управление съобщи, че битката на Армията за избавление на Косово /АОК/ е била обективна и "никой не може да съди битката за независимост ", нито пък някой може да бъде считан за отговорен без дефинитивно решение на правосъдните органи.

"АОК се бореше за избавление на страната ни, а не воюваше в други страни.

Затова тя имаше поддръжката на интернационалната общественост, чиято кулминационна точка бяха бомбардировките на НАТО /над Сърбия/ ", се споделя в публично известие на държавното управление.

В него се показва също, че косовските институции и жители постоянно са били образец за съдействие с интернационалното правораздаване.

Специалния съд в Хага бе основан през 2015 година, с цел да проверява обвинявания за военни закононарушения, осъществени от членове на АОК по време и след войната в Косово.

Разследването на тези закононарушения и основаването на съда бяха инициирани след отчет на специфичния докладчик на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Дик Марти, показан на 7 януари 2011 година

Съдът стартира чувания през декември 2018 година

Специализираната прокуратура на Съда за военните престъплрения в Косово повдигна обвиняване против Тачи и Весели и още десетина членове на Армията за избавление на Косово и го съобщи на съда на 24 февруари.

Двамата са упрекнати във военни закононарушения и закононарушения против човечеството на Армията за избавление на Косово (АОК), чийто началник бе Тачи.

Обвинението, повдигнато на Тачи, съдържа 10 пункта, в които се приказва за осъществени убийства на "близо 100 души ", за "принудително изгубване на хора, за гонене и изтезания ", трафик на органи, опиати и оръжие.

Жертвите са косовски албанци, сърби, роми и лица от други националности, както и политически съперници.

Мафиотската организация на Тачи, съгласно информация на английския вестник "Гардиън ", отвличала по време на войната в Косово сръбски пленници през албанската граница и ги убивала там. От труповете им били изваждани органи за трасплантиране, които били продавани на черния пазар.

Състоящата се явно от членове на Армията за избавление на Косово /АОК/ проведена незаконна група също така се е занимавала интензивно с контрабанда на оръжие и дрога из Източна Европа. "Тачи е направлявал търговията с хероин през последното десетилетие ", написа "Гардиън ", като се базира на отчета на Съвета на Европа.

И сръбското радио Б-92, също по този начин базирайки се на отчета на изключителния делегат на Съвета на Европа Дик Марти, заяви за търговията с органи, почнала директно след войната в Косово през месец юни 1999 година.

Улики за търговията с органи имало в Косово още при започване на десетилетието, само че интернационалните органи не подхванали нищо за следствието им.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР