Бившият вече президент на Косово Хашим Тачи, който днес подаде

...
Бившият вече президент на Косово Хашим Тачи, който днес подаде
Коментари Харесай

Хашим Тачи сам се е предал в ЕУЛЕКС

Бившият към този момент президент на Косово Хашим Тачи, който през днешния ден подаде оставка, откакто Специалният съд в Хага удостовери обвиняването му за военни закононарушения, се е предал самичък в ЕУЛЕКС, заяви Танюг, като се базира на косовските медии.

На конференция през днешния ден Тачи заяви, че ще отпътува за Хага като жител на Косово, а не като президент, предава Българска телеграфна агенция.

Съдът удостовери и обвиняванията против водача на Демократическата партия Кадри Весели и ръководителя на параментарната група на придвижване Самоопределение Реджеп Селими.

Вчера ЕУЛЕКС арестува и изпрати в Хага и някогашния ръководител на Народното събрание Якуп Красничи.

След потвърждаването на обвинителните актове косовското държавно управление съобщи, че битката на Армията за избавление на Косово /АОК/ е била обективна и " никой не може да съди битката за независимост ", нито пък някой може да бъде считан за отговорен без дефинитивно решение на правосъдните органи.

" АОК се бореше за избавление на страната ни, а не воюваше в други страни. Затова тя имаше поддръжката на интернационалната общественост, чиято кулминационна точка бяха бомбардировките на НАТО /над Сърбия/ ", се споделя в публично известие на държавното управление.

В него се показва също, че косовските институции и жители постоянно са били образец за съдействие с интернационалното правораздаване.

Специалния съд в Хага бе основан през 2015 година, с цел да проверява обвинявания за военни закононарушения, осъществени от членове на АОК по време и след войната в Косово.

Разследването на тези закононарушения и основаването на съда бяха инициирани след отчет на специфичния докладчик на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Дик Марти, показан на 7 януари 2011 година

Съдът стартира чувания през декември 2018 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР