Бившият вътрешен министър Бойко Рашков е опитал да извади незаконно

...
Бившият вътрешен министър Бойко Рашков е опитал да извади незаконно
Коментари Харесай

Само в Breaking.bg: Как Бойко Рашков опита да извади лична карта и паспорт за банкера-беглец Цветан Василев


Бившият вътрешен министър Бойко Рашков е опитал да извади нелегално документи за идентичност на търсения дезертьор от правораздаването Цветан Василев, някогашен притежател на банкрутиралата Корпоративно-търговска банка-КТБ.

Затова осведомиха пред Breaking.bg хора от Министерство на вътрешните работи. Историята се разиграла през есента на предходната година, когато Рашков още е длъжностен министър на вътрешните работи във второто държавно управление на Стефан Янев.

Тогава „ борецът против корупцията “ Рашков е посетен в кабинета му в Министерство на вътрешните работи от един от юристите на Цветан Василев. Банкерът се намира от 2014 година в Белград, Сърбия, когато избяга след оповестения банкрут на КТБ.

От тогава той дава изявленията за български медии, само че отхвърля да се върне в България, с цел да не бъде задържан. Той бе разгласен за търсене с алена бюлетина на Интерпол и с европейска заповед за арест през 2014 година.

След срещата с юриста на Василев Рашков подрежда на подчинените си от Дирекция „ Български документи за идентичност “-БДС на банкера-беглец да бъдат издадени нова персонална карта и нов паспорт в негово неявяване. Явно предходните документи на Василев са изтекли. По обясними аргументи той няма по какъв начин да отиде в посолството в Белград и да изиска да му бъдат издадени нови. С това се заема Рашков. Въпреки натиска върху тях от вътрешния министър подчинените му изясняват, че това няма по какъв начин да стане и е нарушаване на закона.

Законът за българските персонални документи:

Чл. 17. (1) За издаване на български персонални документи лицата подават заявление до способените органи.

(2) Заявлението се подписва персонално от лицето в наличието на упълномощено длъжностно лице, което снема и биометрични данни в плануваните от закона случаи .

(3) За снемане на биометрични данни, планувани в този закон, лицето се явява персонално .

5) Лицето може да не се яви персонално за подаване на заявление за издаване на български персонални документи, когато:

1. няма смяна на името, единния цивилен номер (личния номер или персоналния номер на чужденец), пола, поданството или не са настъпили основни и трайни промени на облика на лицето, и

2. са му снети нужните биометрични данни до 59 месеца от датата на подаване на заявлението;

(6) В случаите по алинея 5, т. 1 и 2 заявителят се съставлява от лице, упълномощено с нотариално заверено категорично пълномощие.

В случая с Цветан Василев няма такова пълномощие, настояват осведомени. Считано от 17 февруари 2021 година българските жители в чужбина могат да подават заявки за български персонални документи без дипломиран електронен автограф (КЕП) посредством уеб страницата на Министерството на външните работи. Условията обаче са:

– Да са навършили 18 години и имат към момента годни български паспорт и/или персонална карта, които са получили по персонално подадено заявление до 59 месеца преди настояването за замяна, което подсигурява, че жителят към този момент има снети нужните биометрични данни, които се изискват за новия документ. При снети биометрични данни за паспорт (цифрова фотография, пръстови отпечатъци и подпис) през последните 59 месеца може да подаде заявление както за нов паспорт, по този начин и за издаване на нова персонална карта.

В случая и това не може да помогне на банкера-беглец да си извади нови български документи за идентичност, в тази ситуация персонална карта и паспорт. Въпреки, че Цветан Василев се похвали предишния месец пред „ Свободна Европа “, че към този момент не се търси с алена бюлетина от Интерпол, само че заповедта за ареста му, издадена от Министерство на вътрешните работи и европейската му заповед за арест са годни и все още.

Веднага пораждат два въпроса. Как министър на вътрешните работи, правист, учител по углавен развой, е тръгнал да нарушава закона, откакто подчиненото му Министерство на вътрешните работи още търси и желае да арестува Цветан Василев?

И щял ли е да получи възможни облаги от това?

Въпреки натиска на който са били подложени чиновниците от „ Български документи за идентичност “, в това число закани за уволняване, те са отказали да изпълнят поръчката.

Цветан Василев се намира в Сърбия от 2014 година, когато избяга от България след оповестения банкрут на КТБ. Наблюдаващ прокурор на делото за източването на банката беше актуалният основен прокурор Иван Гешев. В момента делото за източването на КТБ към момента е висящо на първа инстанция в Специализирания углавен съд, който към този момент е закрит.

Цветан Василев получи политическо леговище в Сърбия през юли 2021 година През февруари 2020 година Гешев упрекна Русия, че пази Василев благодарение на Сърбия. Тогава основният прокурор писа до Съвета на Европа, Европейския комитет по проблемите на престъпността, председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен и до тогавашния ръководител на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли.

През юли 2014 година Бившият началник на КТБ беше притеглен като обвинен за длъжностно заграбване в изключително огромни размери по отношение на банкрута на банката. Впоследствие той е упрекнат за над 100 закононарушения. На Василев са му повдигнати обвинявания задочно, тъй като е в чужбина.

Това е вторият случай обвързван с търсен бизнесмен-беглец, в който Рашков като министър е заплетен.

В първия ден си ден като длъжностен министър на вътрешните работи-12 май 2021 година, някогашният комунистически следовател назначи за шеф на кабинета си Елена Павлова Фичерова-Караиванова. След следствие на Breaking.bg тя се оказа измежду учредителите на партията на Васил Божков „ Българско лято “. Това стана ясно от оповестен публично организационен протокол за основаване на партията „ Българско лято “ от 3 януари 2021 година. Нещо повече, дамата е определена за член на Изпълнителния съвет на „ Българско лято “ под номер 13.

От публична информация в ЦИК стана ясно, че Елена Фичерова-Караиванова е записана като претендент народен представител от партията притежател на Божков Българско национално обединение-БНО в 23 МИР-София. Там лидер беше Васил Божков, а дамата е в листата под номер 9.

На 2 март Фичерова-Караиванова подава до ЦИК искане да бъде заличена като претендент за депутат, което комисията удовлетворява. Дамата бе освободена от Министерство на вътрешните работи тихомълком часове преди да бъде разгласен описът с българския вид на Закона „ Магнитски “.

Остава да забележим какво още е приключил Рашков като министър на вътрешните работи за година и половина.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР