Бившият външен министър на Италия Франко Фратини е починал на

...
Бившият външен министър на Италия Франко Фратини е починал на
Коментари Харесай

Почина бившият италиански външен министър Франко Фратини

Бившият външен министър на Италия Франко Фратини е умрял на 65-годишна възраст, заяви нощес новинарската организация АНСА, представена от ДПА. По информация на медии политикът е бил болен от известно време и е умрял в болница в Рим.

Той е министър на външните работи на Италия от 2002 година до 2004 година, както и от 2008 година до 2011 година - и в двата случая по време на ръководството на тогавашния министър-председател Силвио Берлускони.

От 2004 година до 2008 година Фратини е европейски комисар по въпросите на правораздаването, свободата и сигурността в Европейската комисия. От януари 2022 година той е ръководител на Държавния съвет на Италия.

Франко Фратини - един изискан и уравновесен политик, посланик и общественик

Със гибелта на Франко Фратини италианската политика губи един грациозен, изискан, вежлив и уравновесен политик, дипломат  и общественик. Новината опечали италианските политически среди. Фратини рядко говореше за персоналния си живот и не обичаше да излага персоналните си проблеми на показ за разлика от други политици. Според италиански медии той е имал израстък, само че не се прецизира какъв, написа Българска телеграфна агенция.

Франко Фратини е роден на 14 март 1957 година в Рим. През 1979 година приключва право в влиятелния римски университет „ Ла Сапиенца ”. Още от рано редом с правото се захваща и с политика. Първо е основен секретар на младежката организация на Италианската социалистическа партия – Италианска младежка социалистическа федерация. Бил е и член на Италианската социалистическа партия, разпусната през 1994 година  След къс интервал като самостоятелен политик Фратини се причислява през 1996 година  към новата по това време в италианския политически пейзаж  десноцентристка партия  „ Форца Италия ”, учредена от милиардера Силвио Берлускони. После става част и от новата групировка на Берлускони – „ Народ на свободата ”, в която се влива „ Форца Италия ”. През 2013 година Фратини обаче минава в редиците на новата партия „ Граждански избор ”, учредена от  бившия еврокомисар, сенатор и министър председател Марио Монти. Партията обаче просъществува за малко и е разпусната през 2019 година

Паралелно с това Фратини заема и разнообразни постове като правист, измежду които юристконсулт на министерството на държавната хазна и юридически консултант на  заместник-премиера Клаудио Мартели във второто държавно управление на Джулио Андреоти. Фратини е бил и народен представител, а в интервала септември 1996 година – май 2001 година е ръководител на парламентарната Комисия за надзор на тайните служби.

Фратини е заемал и няколко министерски поста. Бил е на два пъти министър на държавната администрация в държавните управления на Ламберто Дини и второто държавно управление на Силвио Берлускони. На два пъти е бил и министър на външните работи във второто и четвъртото държавно управление на Силвио Берлускони. В интервала ноември 2004 г – май 2008 година е бил и  европейски комисар, отговарящ за правораздаването, свободата и сигурността и заместник-председател на Европейската комисия, ръководена по това време от Жозе Мануел Барозу.

От януари на актуалната година той заемаше поста на ръководител на Държавния съвет на Република Италия – върховен юридическо-административен орган, който съветва държавното управление, парламентарните камари и регионалните администрации и който също по този начин има и юридически функционалности.

Името на Франко Фратини бе споменавано измежду тези на най-подходящите претенденти за италианския президентски пост предходната зима, когато италианският парламент гласуваше за нов държавен глава – избор, който в последна сметка обаче докара до преизбирането на поста на Серджо Матарела. Смяташе се, че след приключване на втория мандат на Матарела Фратини би бил един от подобаващите претенденти за заместничество на президентския пост.

Кончината на Франко Фратини провокира доста реакции от италиански политици

„ Дълбоко наскърбен съм от гибелта на Франко Фратини, ръководителя на Държавния съвет. Неговата кончина лишава Републиката от един открояващ се протагонист, който в тези години имаше значим принос за живота на нашите институции. В Народното събрание,  начело на значими министерства, като част от Европейската комисия, отпред на авторитетния Държавен съвет и в политическия, културния и административния си ангажимент, наличието на Фратини постоянно е било ценено от всички в огромна степен ”, се споделя в изказване на президента на Италия Серджо Матарела.

„ Франко Фратини беше един вежлив и образован човек, той служеше на институциите. Той беше мой другар ”, се споделя в малко изказване на италианския премиер Джорджа Мелони.

„ Напусна ни един огромен държавен чиновник, с който съм споделял  толкова доста значими моменти в италианската политика ”, съобщи италианският външен министър Антонио Таяни.  

„ Сбогом Франко. Ти ни напускаш в най-специалната и невероятна нощ на годината, може би тъй като постоянно си бил една специфична и невероятна персона ”, сподели италианският министър на отбраната Гуидо Крозето.

„ Страната изгуби един огромен човек, един огромен общественик, който служеше на институциите с професионализъм и чест. Нека Бог го одобри с всички почести, които той заслужава ”, заяви Джанкарло Иноченци Боти, някогашен заместник-държавен секретар по въпросите на връзките във второто държавно управление на Берлускони.

Председателят на италианския Сенат Иняцио Ла Руса отбеляза, че Фратини е бил един добър човек, който е оставил толкоз доста положителни мемоари у хората, които са работили с него. Председателят на италианската Демократическа партия Енрико Лета определи кончината на Фратини като ненавременна и като доста тъжно събитие.

„ Франко Фратини беше един същински държавен чиновник, в Италия и в чужбина, където  беше скъп от всички  заради компетентността, с която изпълняваше ролята си в Европейската комисия и на министър на външните работи.  Винаги ще си припомням неговата огромна дарба да  разрешава с усмивка комплицираните проблеми, лекотата, с която влизаше във всяка отредена му роля и уважението, което той пораждаше. Той ще ми липсва, на мен и на всички, които имаха шанса да могат да работят с него ”, съобщи някогашният италиански министър председател и сегашен сенатор Силвио Берлускони.

Италианските политици и анализатори са единомислещи в позицията си, че името на Франко Фратини ще се асоциира постоянно с оня жанр политика, в която господства учтивостта и елегантността, до момента в който гафовете и непремерените реакции и изявления отсъстват.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР